29 Ιουλίου 2013

Προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης (Με βάση τη δημοσκόπηση της Pulse RC)

8Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*
 Είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις, όταν γίνονται με βάση τους κανόνες της επιστήμης και χωρίς παρεμβάσεις από εκείνους που τις παραγγέλνουν, αποτελούν μια «ακτινογραφία» των προθέσεων του εκλογικού σώματος για την ψήφο τους στα κόμματα που είναι γνωστά. Οι προθέσεις αυτές επηρεάζονται από τα όσα βιώνουν οι πολίτες την περίοδο που διεξάγεται η δημοσκόπηση, τα οποία φυσικά μπορεί να αλλάξουν ακόμα και την επόμενη ημέρα, και να ανατρέψουν τις εκδηλωθείσες προθέσεις. Και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής περιόδου, όπως π.χ. συνέβη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα μας, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012.


Εχοντας υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις, την 1η στήλη του Πίνακα που ακολουθεί δίνουμε τη δύναμη των κομμάτων με βάση τις απαντήσεις της δημοσκόπησης που διεξήχθη στο διάστημα 11-17.7.13 από την Pulse RC με βάση τους κανόνες της επιστήμης. Στη 2η στήλη δίνονται οι έδρες που θα έπαιρναν τα κόμματα τα οποία, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, «πιάνουν» ή ξεπερνούν το όριο του 3% (πρόκειται για τα κόμματα που και σήμερα αντιπροσωπεύονται στη Βουλή). Οι έδρες αυτές προκύπτουν από τα αυξημένα ποσοστά των κομμάτων αυτών όταν προστεθούν σ’ αυτά, αναλογικά, τα ποσοστά εκείνων που απάντησαν: Αλλο Κόμμα, Λευκό-Ακυρο, Αναποφάσιστοι ή Δεν Απάντησαν και εκείνων που δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν Οικολόγους Πράσινους, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Δημιουργία Ξανά (27,5% συνολικά) και το πρώτο κόμμα παίρνει το «δώρο» των 50 εδρών. Στην 3η στήλη δίνονται οι έδρες που θα έπαιρναν με την απλή αναλογική όλα τα κόμματα τα οποία προσδιόρισαν οι ερωτηθέντες στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση (δηλαδή και εκείνα που πήραν 1%). Οι έδρες των κομμάτων αυτών προκύπτουν όταν προστεθούν στα ποσοστά τους αναλογικά τα ποσοστά εκείνων που δήλωσαν: Αλλο Κόμμα, Λευκό-Ακυρο, Αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ.

Από την κατανομή των εδρών τόσο με το ισχύον εκλογικό σύστημα όσο, και πολύ περισσότερο, με την απλή αναλογική, φαίνεται ότι, με βάση τις μέχρι σήμερα θέσεις των κομμάτων, είναι προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού κάποιων από αυτά και η οποία να έχει πλειοψηφία εδρών στη Βουλή και ακόμα πιο προβληματικό το να έχει πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα αν στις εκλογές επαληθεύονταν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse RC. Το ίδιο ισχύει και για τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός, όμως, είναι ο αριθμός των εδρών που θα έπαιρνε η Χρυσή Αυγή, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όλα τα άλλα κόμματα, και ιδιαίτερα αυτά που στηρίζουν τη δικομματική κυβέρνηση. Περισσότερο, όμως, πρέπει να προβληματίσει εκείνους που δείχνουν εκλογική προτίμηση στη Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα που απροσχημάτιστα υποστηρίζει και χρησιμοποιεί τη βία ή απειλεί με βία όχι μόνο αλλοδαπούς αλλά και Ελληνες που δεν συμφωνούν με τις ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις τους.

Η σύνθεση, όμως, της Βουλής που δείχνει ο παραπάνω Πίνακας μπορεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, να αλλάξει ριζικά τόσο στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές όσο και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όποτε και αν προκηρυχθούν, ή ακόμα και την ημέρα διεξαγωγής τους. Αν δεν προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δηλαδή αν η κυβέρνηση αντέξει –ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά σίγουρο– μέχρι τον Μάιο του 2014, μια πρώτη γεύση των πραγματικών εκλογικών προτιμήσεων του εκλογικού σώματος θα έχουμε με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τότε.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ