29 Ιουλίου 2013

Ο Ερντογάν εκδικείται τον όμιλο Κοτς

http://defense3.files.wordpress.com/2013/01/koc-mustafa-3.jpg?w=540
Ο όμιλος επιχειρήσεων Κοτς, ο μεγαλύτερος της Τουρκίας, είχε ακουστεί αρκετά κατά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, κυρίως επειδή το ξενοδοχείο πέντε αστέρων που βρίσκεται κοντά στην πλατεία και ανήκει στον όμιλο είχε ανοίξει τις πόρτες του στους διαδηλωτές. Είχε μάλιστα διαμορφωθεί στο ισόγειο και ειδικός χώρος για παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες διαδηλωτές.

Για το λόγο αυτό, ο όμιλος είχε γίνει στόχος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις ομιλίες του είχε επιτεθεί φραστικά εναντίον του. Σημαντικό θέμα της εβδομάδας που πέρασε ήταν ο αιφνίδιος έλεγχος που άρχισε σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις του ομίλου.

Οσοι έβγαλαν συμπεράσματα και σκέφτηκαν ότι πρόκειται για επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον του ομίλου, είχαν και ένα σημαντικό σιγοντάρισμα. Το σύνολο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης πρόβαλαν τον έλεγχο ως επιβολή παραδειγματικής τιμωρίας στον όμιλο.
Εάν ισχύει αυτό, ο Ερντογάν επιχειρεί να δώσει δύο μηνύματα προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον λέει στον όμιλο και σε κάθε επιχειρηματία: «Ή με το μέρος μου ή εχθροί». Δεύτερον, λέει προς τους μη προνομιούχους ψηφοφόρους του: «Εγώ τα βάζω με το κεφάλαιο».

Το 2008 είχε γίνει παρόμοια επιχείρηση ελέγχων στον όμιλο Ντογάν, που είχε υπό τον έλεγχό του εφημερίδες όπως οι «Χουριέτ», «Μιλιέτ», «Βατάν», «Ραντικάλ» και τηλεοπτικά κανάλια. Το πλήγμα είχε σταδιακά ως αποτέλεσμα, πρώτον, να συμμαζέψει θεαματικά την αντιπολιτευτική του γραμμή ο όμιλος και, δεύτερον, να πουλήσει διάφορα μέσα όπως τις εφημερίδες «Μιλιέτ» και «Βατάν» και το κανάλι «Σταρ».

Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η επιχείρηση εναντίον του Κοτς, το τοπίο στην Τουρκία είναι τέτοιο που τελικά ακούγεται λογικό ένας γνωστός τηλεοπτικός αστέρας, γενικά και αόριστα αριστερός, να δηλώνει αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στο Ταξίμ ότι «αγώνας για τη δημοκρατία είναι κάτι που μπορεί να γίνεται καθημερινά. Αν όμως επιχειρήσεις να αλλάξεις το καθεστώς βγαίνοντας στους δρόμους, τότε η εξουσία μπορεί να σου ρίξει όχι μόνο δακρυγόνα, αλλά και σφαίρες»!