Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το τελευταίο επεισόδιο με τη Χρυσή Αυγή, το οποίο προοιωνίζεται νέες σκληρές μάχες το επόμενο κρίσιμο διάστημα.
Της Έλλης Τριανταφύλλου
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να επιλεγεί η γραμμή έναντι της διακηρυγμένης πρόθεσης του κ. Μιχαλολιάκου να στήσει «συσσίτιο για Ελληνες» στην πλατεία Αττικής, επαναβεβαιώθηκε η κεντρική άποψη του κυβερνητικού επιτελείου. Οτι, δηλαδή, η Χρυσή Αυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο πολιτικά και ότι οι όποιες τακτικές κινήσεις -όπως αυτή για την απαγόρευση των συναθροίσεων τη συγκεκριμένη ημέρα στη συγκεκριμένη περιοχή- λειτουργούν μόνο ως «πρώτες βοήθειες» και όχι ως πραγματική θεραπεία.
Στις εξαντλητικές συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς στο Μέγαρο Μαξίμου για το «φαινόμενο Χρυσή Αυγή», οι επιτελείς του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι αφού η άνοδος του κόμματος του κ. Μιχαλολιάκου συνδέεται ευθέως με την οικονομική κρίση, τότε και η συρρίκνωσή της σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. «Μόνον όταν θα αρχίσουν να υπάρχουν πραγματικά σημάδια βελτίωσης θα ανακοπεί η όποια δυναμική της» επαναλαμβάνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, παραδεχόμενοι εμμέσως ότι δεν διαθέτουν... εργαλεία άμεσης απόδοσης.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η πολιτική αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής που έχουν επιλέξει τα περισσότερα ΜΜΕ είναι λανθασμένη, καθώς η συστηματική έκθεσή τους στον δημόσιο διάλογο θα αναδείκνυε την ένδεια επιχειρημάτων, θέσεων και προγράμματος, ενώ θα καταδείκνυε με τρόπο ξεκάθαρο το ανέφικτο των μέχρι σήμερα υποσχέσεών της. Αυτό που δεν λένε, αλλά είναι σαφές ότι θα επιθυμούσαν, είναι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από τα ΜΜΕ ως «συστημικό κόμμα», που απολαμβάνει όλων των προνομίων των υπολοίπων κομμάτων του συνταγματικού τόξου. «Εμφανίζει εαυτήν ως αντισυστημική για να αντλήσει ψήφους από τους οικονομικά αδύναμους και το πράττει χωρίς αντίλογο», λένε κυβερνητικά στελέχη, που πάντως γνωρίζουν, ότι η δυναμική της δύσκολα θα ανακοπεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ενδεικτική της αμηχανίας που προκαλεί η αντιμετώπιση του κόμματος Μιχαλολιάκου είναι η συζήτηση που γίνεται στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ορισμένοι, επιμένουν ότι η αδιαφορία είναι η μόνη λύση και επιλέγουν να μην απαντούν στις προκλήσεις που δέχονται από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αλλοι θεωρούν χρέος τους να αντιπαρατίθενται μέχρις εσχάτως με τους εκ δεξιών συναδέλφους τους, εκτιμώντας ότι έτσι τους εκθέτουν στα μάτια της κοινής γνώμης. Ολοι, πάντως, αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, αμφιβάλλουν αν ο ρυθμός αναστροφής της ύφεσης μπορεί να σημάνει και αυτόματη συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής και... τρέμουν τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν σταθερή διατήρηση, αν όχι αύξηση της δυναμικής της.
Προ διημέρου, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκης προέβη σε μία συμβολική κίνηση στήριξης του προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιαν. Δραγασάκη, ο οποίος δέχθηκε πρωτοφανή επίθεση για μέλος της οικογενείας του από τη Χρυσή Αυγή. Καθήμενος στα έδρανα των αντιπροέδρων, ενώ προήδρευε ο κ. Δραγασάκης θέλησε να σηματοδοτήσει το μέτωπο όλων των κομμάτων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου έναντι του κόμματος του κ. Μιχαλολιάκου.
Αυτή, ωστόσο, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη, αποτυπώνεται η διαρκής, σκληρή αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνητικό κόμμα να κατηγορεί το κόμμα του κ. Τσίπρα για ακρότητες που στρώνουν το χαλί της Χρυσής Αυγής και την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να ταυτίσει το κόμμα του κ. Σαμαρά με το κόμμα Μιχαλολιάκου και τη Χρυσή Αυγή να ταυτίζει Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ!..
Η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ χαρίζει ψηφοφόρους της στην Χρυσή Αυγή
Εθνικιστική
"φωτιά", που εξαπλώνεται με την βοήθεια του "αέρα" της αγανάκτισης των
πολιτών, απειλεί το συστημικό πολιτικό σκηνικό βάσει μυστικής
δημοσκόπησης που εδράζεται σε ευρείας βάσης δείγμα ψηφοφόρων που αριθμεί
5.000 πολίτες.
Η δημοσκόπηση για την οποία γίνεται αναφορά στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Παραπολιτικά"
πρακτικά αποτυπώνει με προοπτική ανάλυση και βάσει των αποτελεσμάτων
των δημοσκοπήσεων των δύο προηγούμενων εκλογών σε σχέση με το πραγματικό
αποτέλεσμα την εκλογική δύναμη του Λαϊκού Συνδέσμου.
Και
το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες μπορεί
να ψηφίσουν τους "σκληρους" της δεξιάς που το μόνο που κάνουν είναι να
είναι συνεπείς απέναντι στις πολλές φορές "extreme" πολιτικές τους
θέσεις.
Αλλά οι πολίτες επιβραβεύουν την πολιτική συνέπεια έννοια ανύπαρκτη για τα λοιπά συστημικά κόμματα και πάνω απ'όλα οι
δεξιοί δεν θέλουν να ψηφίσουν ένα κόμμα όπως η ΝΔ που συνελήφθη να τους
εξαπατά με αισχρό - αν υπάρχει αυτή η λέξη στην πολιτική διαδικασία -
τρόπο.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή καταγράφει ποσοστό 18% και είναι δεύτερο κόμμα στις ηλικίες 18-30 ετών μετά τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας τρίτη τη ΝΔ.
Πρακτικά
η ελπίδα της δεξιάς παράταξης για την επόμενη δεκαετία σε επίπεδο
εκλογικής βάσης είναι ο Λαϊκός Σύνδεσμος. Αυτό το λέει η δημοσκόπηση.Γιατί;
Γιατί η ΝΔ είναι εκτός από όλα τα άλλα και αλαζονική. Ιδού η θέση
"υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους" προφανώς μέλους της ΝΔ, όπως την
αποτυπώνει η εφημερίδα: «Παίρνει την ψήφο του λούμπεν κομματιού της
ελληνικής κοινωνίας» λέει το "υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που είναι
σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της μυστικής
δημοσκόπησης".
"Λούμπεν" σημαίνει "περιθωριακoί".Δηλαδή θεωρούν "περιθωριακούς" αυτούς που τους στήριζαν και τους ψήφιζαν τόσα χρόνια(αφού κατά 80% οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Συνδέσμου είναι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ".Δεν φτάνει, δηλαδή που τους εξαπάτησαν και τους έστειλαν στην "αγκαλιά" του Λαϊκού Συνδέσμου, τους βρίζουν κι από πάνω.Ποιος είπε ότι η ΝΔ έχει ή είχε ποτέ σοβαρούς πολιτικούς "εγκεφάλους;"
.