29 Ιουλίου 2013

Ποιοι «πριμοδοτούν» τη ΧΑ;

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//A8F58FA9C55B3CABBCD5AD77E611D025.jpgΔεν είναι τυχαίο ότι η ΧΑ επέλεξε την επέτειο της μεταπολίτευσης για να προωθήσει ένα αντιδημοκρατικό παραλήρημα, με αιχμή προκλητικές ύβρεις και τη διοργάνωση «συσσιτίων μίσους»!
Πρώτον, η συνολική «ακύρωση» της μεταπολιτευτικής περιόδου -συλλήβδην και χωρίς διακρίσεις- είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής της. Στόχος η «κατεδάφιση» της καλύτερης δημοκρατικής περιόδου για τη χώρα. Θεωρεί την «κρίση» «φυσική προέκταση» της μεταπολίτευσης.Νομοτελειακό φαινόμενο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Μέσω αυτής της «κατασκευής» απαξιώνει συνολικά το πολιτικό δημοκρατικό σύστημα και όλους τους εκπροσώπους του. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί σε αυτήν την «παγίδα» ερμηνείας, με απολύτως μηδενιστικό και παραμορφωτικό τρόπο, πέφτουν και πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα που ανήκουν στον χώρο του δημοκρατικού τόξου ή ακόμα και στην Αριστερά, που με τη στάση τους «αλείφουν με βούτυρο το ψωμί» της ΧΑ. Τα κίνητρά τους βέβαια είναι αντιπολιτευτικά ή ιδεολογικά και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της ΧΑ, αλλά ακούσια την πριμοδοτούν...

Το δεύτερο προνομιακό στοιχείο για τη ΧΑ είναι ο διάχυτος «οριζόντιος λαϊκισμός», που τον εκμεταλλεύεται πολιτικά, μέσα από μια ισχυρή εθνικιστική και ρατσιστική παραλλαγή, προσελκύοντας ψηφοφόρους ή οπαδούς από «πολλές δεξαμενές» ή πολιτικές παραδόσεις. Υπʼ αυτήν την έννοια, ο «αντιμνημονιακός λαϊκισμός», χωρίς διακρίσεις, ιδεολογικά, πολιτικά και θεσμικά όρια, ακούσια, «φουσκώνει» μέσα στη σύγχυση τα «πανιά της ΧΑ», που υπερθεματίζει από πλευράς ακρότητας και βίαιων αντιδράσεων. Και το τρίτο στοιχείο που ευνοεί τη ΧΑ είναι η ίδια η κρίση. Η φτώχεια και η ανεργία που παρήγαγε, ενισχύοντας τις ανισότητες μέσω της βίαιης και άδικης ανακατανομής εισοδημάτων, δημιούργησε φόβο, οργή και αγανάκτηση, που ο αντισυστημικός ναζιστικός λόγος της ΧΑ «ψαρεύει μέσα σε θολά νερά». Οσο καθυστερεί η αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων κοινωνικής εξαθλίωσης και φόβου, τόσο η ΧΑ θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος πολιτικής εκμετάλλευσης.

Με άλλα λόγια, η ΧΑ δεν αντιμετωπίζεται με «ηθικούς αφορισμούς», ευχολόγια ή πολιτικάντικους βερμπαλισμούς. Από την άλλη, με τη στάση τους -για να λέμε όλη την αλήθεια- την πριμοδοτούν τόσο οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ΧΑ; Μερικοί κάνουν το λάθος (κυρίως δυνάμεις της ΝΔ) να πιστεύουν ότι αντιμετωπίζεται μέσω της... υιοθέτησης στοιχείων της ατζέντας της (ιθαγένεια, μεταναστευτική πολιτική, αντιρατσιστικός νόμος κ.λπ.). Ενώ το ζητούμενο είναι η κατευθείαν αντιμετώπιση της ατζέντας της και η κάλυψη των «κρατικών κενών» με συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές αποφάσεις.

Αλλοι προτείνουν «ζώνη υγειονομικής προστασίας». Αλλά πώς μπορεί να «χτιστεί», όταν κυριαρχεί ένας γενικευμένος οριζόντιος λαϊκισμός, «κατεδαφίζεται» αστόχαστα η μεταπολίτευση, και η ανεργία, η φτώχεια και ο φόβος διευρύνονται; Η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας είναι ένας «καλός δρόμος». Φοβούμεθα, όμως, ότι από μόνος του δεν αρκεί...