18 Ιουλίου 2013

Δραματικές εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας Ο Τουρκικός στρατός αντάλλαξε πυρά με τους Κούρδους αυτονομιστές-Σε συναγερμό η Άγκυρα


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201307/140675/images/det_a.jpg
Τις τελευταίες ώρες, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας λαμβάνουν χώρα κρίσιμης σημασίας εξελίξεις. Οι Κούρδοι αυτονομιστές δίνουν μάχες σώμα με σώμα με την συριακή αντιπολίτευση και της ισλαμιστικές ομάδες, οι οποίες διατηρούν σχέσεις με την φημισμένη οργάνωση Αλ Κάϊντα. Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα στοχεύει στον έλεγχο του βορειοανατολικού κομματιού της Συρίας. Στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκεται η Τουρκία.Χθες το απόγευμα, οι Κούρδοι αντάρτες κατάφεραν να απωθήσουν από την συριακή κωμόπολη Ρουσέϊλαν την συριακή αντιπολίτευση και την ισλαμιστική οργάνωση Αλ Νούσρα. Τις πρώτες απογευματινές ώρες, η στρατιωτική πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος εξασφάλισε τον έλεγχο της κωμόπολης, η οποία συνδέει οδικά την βορειοανατολική Συρία με το Χαλέπι και τα παράλια της Συρίας.

Το βράδυ της Τρίτης και κατά την διάρκεια της Τετάρτης, οι συγκρούσεις στην βορειοανατολική Συρία επεκτάθηκαν και στα εδάφη της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σφαίρες έπεσαν στην τουρκική κωμόπολη Τζεϊλάνπιναρ. Εξαιτίας των νέων συγκρούσεων στην Συρία, μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ο τραυματισμός δυο Τούρκων πολιτών.Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χθες έδωσαν στην δημοσιότητα ένα κρίσιμης σημασίας ανακοινωθέν. Σύμφωνα με το επιτελείο του τουρκικού στρατού, χθες, οι συνοριακές δυνάμεις της τουρκικής κυβέρνησης άνοιξαν πυρ κατά των Κούρδων ανταρτών. Ο τουρκικός στρατός ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να «απαντήσει» στα πυρά που δέχθηκε από τα εδάφη της Συρίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται στην πιο κρίσιμη φάση των συνομιλιών για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος της Τουρκίας. Τις προηγούμενες ώρες, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του νέου αδιεξόδου στις συνομιλίες.

Οι εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στην Άγκυρα. Από χθες το απόγευμα, στο προεδρικό μέγαρο, στην πρωθυπουργία, στο επιτελείο του στρατού και του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών λαμβάνουν χώρα κρίσιμης σημασίας συνεδριάσεις. Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης. Σε αυτές τις συναντήσεις αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία. Σήμερα αναμένεται η συνέχεια αυτών των επαφών και συνομιλιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα ενδέχεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της αυτονόμησης των Κούρδων της Συρίας. Οι ίδιοι κύκλοι προβλέπουν ότι μέχρι τα τέλη αυτού του έτους το κουρδικό κίνημα θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος και συντάγματος για τα εδάφη που ελέγχει στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.    
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Συρία: 29 νεκροί σε μάχες μεταξύ Κούρδων - ισλαμιστών

Είκοσι εννέα ισλαμιστές αντάρτες και Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες σε μάχες οι οποίες ξέσπασαν ανάμεσά τους στη βόρεια Συρία και συνεχίζονται, έπειτα από την ήττα που υπέστησαν οι φονταμενταλιστές σε πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

Συρία: 29 νεκροί σε μάχες μεταξύ Κούρδων - ισλαμιστών
«Τουλάχιστον 19 μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα και 10 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από προχθές (Τρίτη) σε βίαιες συγκρούσεις οι οποίες συνεχίζονται στην επαρχία Χασάκα, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χθες Κούρδοι μαχητές της Συρίας κατάφεραν μια οδυνηρή ήττα στις οργανώσεις Αλ Νόσρα και Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, δύο οργανώσεις οι οποίες πιστεύεται ότι συνδέονται με την αλ Κάιντα, και τις οποίες εξεδίωξαν από την Ρας αλ Άιν.
Οι Κούρδοι μαχητές ανήκουν σε ομάδα που φέρεται να πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις τουρκικές αρχές.
Μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οι Κούρδοι της Συρίας (15% του πληθυσμού), οι οποίοι ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, προσπαθούν να παραμείνουν στο περιθώριο της σύγκρουσης, με στόχο τους να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών τους.
Σύμφωνα με ακτιβιστές στην Ρας αλ Άιν, μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, μιας οργάνωσης η οποία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μιας αυστηρής εκδοχής του ισλαμικού νόμου, πίεζαν από την αρχή του μήνα του Ραμαζανιού τους κατοίκους να τηρούν την νηστεία και στρέφονταν εναντίον γυναικών που δεν φορούν μαντήλα – κυρίως αντάρτισσες των Κούρδων.
Μετά την εκδίωξη ισλαμιστών από τη Ρας αλ Άιν, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Χασάκα, οι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ με ρουκέτες εναντίον της πόλης κι επιτέθηκαν σε βάσεις Κούρδων μαχητών. Μάχες μαίνονταν σήμερα στα χωριά Ταλ Άλου και Καρχόκ, στο ανατολικό τμήμα της ίδια επαρχίας.
Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω της έντασης ανάμεσα στους πιο μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς, κυρίως στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, και τους εξτρεμιστές ισλαμιστές που ανήκουν στην Αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε.
ΕΘΝΟΣ