Βρυξέλλες: Ένα σενάριο, από τα πολλά που κυκλοφορούν στα ευρωτουρκικά, είναι να ενταχθεί η μισή Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς μπορεί να γίνει τούτο και τι σημαίνει; Στο κύριο άρθρο του κοινοτικού εντύπου Europolitique, που υπογράφει ο Ferdinardo Ricardi, αναφέρεται στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και υπογραμμίζει τη σπουδαιότητά τους και για τα δύο μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, ο συντάκτης τονίζει ότι απαιτείται να βρεθεί μια λειτουργική μέθοδος συνεργασίας και προτείνει την ξεχωριστή ένταξη της περιοχής της Κων/πολης στην ΕΕ, μέσω της αυτονόμησής της από την υπόλοιπη Τουρκία.


Συγκεκριμένα, ο συντάκτης υπογραμμίζει τον «ασιατικό χαρακτήρα» της τουρκικής ενδοχώρας, η οποία διαφέρει ουσιωδώς από την περιοχή της Κων/πολης από πλευράς νοοτροπίας και τρόπου ζωής. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει τη θρησκευτική στροφή που επιχειρείται στην Τουρκία σήμερα μέσω του υπό διαμόρφωση νέου Συντάγματος, το οποίο, με την υποστήριξη του εκλογικού σώματος, θα αλλοιώσει σε βάθος τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο συντάκτης διακρίνει δύο αυτόνομες περιοχές εντός της Τουρκίας, την «ανατολική» χώρα και την περιοχή της Κων/πολης και προτείνει την ένταξη της δεύτερης στην ΕΕ. Αν και αναγνωρίζει ότι η ιδέα του είναι «παράλογη» για τις τουρκικές Αρχές, ο συντάκτης σημειώνει ότι θα αποτελούσε μια μέθοδο διατήρησης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές επίπεδο.

Σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το (μελλοντικό) άνοιγμα του κεφαλαίου 22 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο συντάκτης αναφέρει τις σχετικές γερμανικές, αυστριακές και ολλανδικές επιφυλάξεις, ενώ σημειώνει ότι οι χώρες αυτές δεν κρύβουν την προτίμηση τους να προταχθεί η συζήτηση σχετικά με το άνοιγμα του κεφαλαίου που αφορά στα ανθρώπινα δικαιότατα στην Τουρκία, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα οφείλει να αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις επί του θέματος.

Επίσης, παρατίθενται δηλώσεις της ευρωβουλευτού και εισηγήτριας για την Τουρκία Ria Oomen-Ruitjen, η οποία επίσης υποστηρίζει ότι προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να είναι το κεφάλαιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίστοιχα, η Γαλλίδα πρώην υπουργός Rachida Dati αναφέρει ότι «η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή και δεν έχει κανένα ρόλο ως μέλος της ΕΕ». Άλλες ευρωπαϊκές πηγές εμφανίζονται πιο συμφιλιωτικές τονίζοντας ότι αν η Τουρκία δεν καταργήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους «οι πόρτες της ΕΕ είναι ακόμα ανοιχτές».

Το δημοσίευμα καταλήγει τονίζοντας ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και τα περισσότερα κράτη μέλη, γνωρίζουν ότι η Τουρκία δε θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, καθώς είναι βέβαιο ότι η Γαλλία, λ.χ., θα μπλοκάρει την ένταξη. Καθώς επίσης σταδιακά εγκαθίσταται η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, η ένταξη της Τουρκίας -μιας ασιατικής χώρας με πληθυσμό που θα την καθιστούσε ηγέτιδα δύναμη εντός ΕΕ λόγω του αριθμού ψήφων που θα είχε σε Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο- φαίνεται εντελώς απίθανη.

Πηγή: Φιλελεύθερος