08 Ιουλίου 2013

Η νέα κουλτούρα του Ισραήλ προσελκύει τα αμερικανικά ΜΒΑ

Tel Aviv, Israel

Με έναν αναπτυσσόμενο νέο κλάδο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, το Ισραήλ γίνεται με ταχείς ρυθμούς ο καυτός νέος προορισμός για επίδοξους επιχειρηματίες με πτυχίο MBA. Η Isreael &  Co, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά στην οργάνωση ταξιδιών στο Ισραήλ για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, λέει ότι ο αριθμός των ταξιδιών φοιτητών MBA έχει αυξηθεί έως και 32% μέσα σε δύο χρόνια, από 678 το 2010-11 σε 893 το 2012-13.


«Πιστεύω ότι οι βασικοί λόγοι για να ταξιδέψει κανείς στο Ισραήλ είναι ότι μπορεί να γνωρίσει την καινοτομία και να μάθει πώς να δημιουργήσει ένα περιβάλλον για την καινοτομία, κάτι που αποτελεί ένα πολύτιμο προσόν που κουβαλά κανείς για πάντα μαζί του», λέει ο Rafi Musher, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Israel &  Co, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ επιχορηγεί ένα μέρος των εξόδων αυτών των ταξιδιών. «[Οι επισκέπτες] επίσης βλέπουν ότι όλοι εργάζονται πάνω σε κάτι σημαντικό και κάτι που αποτελεί πρόβλημα – δεν είναι απλά μία μοδάτη εφαρμογή».

Ο καθηγητής Paul Harper του  Katz Graduate School of Business του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ επισκέφθηκε το Ισραήλ με τρεις φοιτητές MBA από ένα μάθημα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τον Απρίλιο και θα επιστρέψει με μια ομάδα 20 - 25 φοιτητών την επόμενη άνοιξη, ως μέρος ενός νέου διατμηματικού σεμιναρίου που θα προσφέρει το Πίτσμπουργκ ως μέρος ενός τριετούς πιλοτικού προγράμματος. «Την ημέρα που οι φοιτητές μου επέστρεψαν από το Ισραήλ, τους έβαλα να κάνουν μία παρουσίαση το επόμενο σαββατοκύριακο των νέων φοιτητών», λέει. «Ήταν πολλοί οι φοιτητές MBA που το παρακολούθησαν αυτό και είπαν, ‘ανυπομονώ να κάνω αυτό το μάθημα μαζί σας του χρόνου’. »

Το ταξίδι του Harper την επόμενη άνοιξη θα περιλαμβάνει αρκετούς φοιτητές, από τμήματα MBA έως φοιτητές ιατρικής. Σκοπός του μαθήματος είναι εν μέρει να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης καθώς και η νέα δυναμική κουλτούρα που αναπτύσσεται εκεί γύρω από τα startups και τον κλάδο ιατρικών συσκευών.

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για το μάθημα του Harper είναι επίδοξοι επιχειρηματίες που ως επί τω πλείστον δεν ενδιαφέρονται για μια πιο παραδοσιακή πορεία προς την επιτυχία μέσα από μία μεγάλη εταιρεία. «Το όνειρό τους δεν είναι η GE (GE)», λέει. «Θέλουν να είναι κοντά σε ανθρώπους που ξεκινούν εταιρείες και γύρω από ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο σε πέντε χρόνια».

Ο Eran Koren αποφοίτησε πρόσφατα από το πρόγραμμα MBA του  Booth School of Business του Πανεπιστήμιο του Σικάγο και βοήθησε στην οργάνωση ενός ταξιδιού για μια ομάδα 40 δευτεροετών φοιτητών από το MBA κατά τις εαρινές διακοπές με την Israel &  Co. Λέει ότι το ταξίδι, το οποίο περιελάμβανε συναντήσεις με επισήμους καθώς και επισκέψεις σε ιερούς τόπους και μια εξερεύνηση της νυχτερινής ζωής της χώρας, έχει ήδη δημιουργήσει αρκετό θόρυβο για το επόμενο έτος.

"Έχουμε ήδη αναθέσει σε νέους ανθρώπους να αναλάβουν οργανωτικό ρόλο για το ταξίδι της επόμενης χρονιάς κατά τις εαρινές διακοπές», λεέι ο Koren, «Μου είπαν ότι έχουν περισσότερους από 100 μαθητές από την τάξη τους, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ήδη επιθυμία για συμμετοχή στο ταξίδι επειδή άκουσαν για την επιτυχία που είχε το δικό μας»."

Ο Rowe κάνει την πρακτική του εργαζόμενος στο Bloomberg Businessweek.