Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής, επισήμανε, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν αποκλείει αλλά διευκολύνει τη συνεργασία με τις άλλες γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο για την περιφερειακή ολοκλήρωση.
Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους. Επίσης, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ταμείο για να προσφέρονται υποτροφίες για όλους τους κατοίκους του νησιού στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου. Όσον αφορά τα έσοδα που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, υπογράμμισε ότι θα δοθούν μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Μετά τη λύση, θα τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας".
Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους και οι διαιρέσεις είναι πάντα πηγή αστάθειας και συγκρούσεων. Στη συνέχεια, μίλησε για την οικονομική κατάσταση, για τις ευθύνες των Κυπρίων και τις προσπάθειες του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για την αντιμετώπισή της, καθώς και για την έλλειψη αλληλεγγύης που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως "ένα πείραμα", όπως τόνισε, αλλά η οικονομία του τόπου θα ανακάμψει, όπως υπήρξε παρόμοια κατάσταση μετά το '74.
Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικεντρώνει την προσοχή του στην οικονομία και χρειάζεται χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να ξεκινήσει η νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Και η νέα διαδικασία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχει δημιουργηθεί προηγουμένως καλύτερο κλίμα. Επίσης, έκανε λόγο για "στρατηγική αλλαγή" στο εξωτερικό πολιτικό δόγμα της Κύπρου.
Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν "είναι νεκρό" και η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει απορρίψει τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά "δεν είναι ενάντια σε λύση". Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του λαού και δεν μπορεί να αντέξει άλλη αποτυχία, τόνισε, προσθέτοντας ότι "η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από το λαό της Κύπρου".
Για άλλα ζητήματα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε:
- Η γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, σ' ένα σταυροδρόμι τριών ηπείρων, δημιουργεί πολλές προκλήσεις και προσφέρει πολλές ευκαιρίες.Στο μεταξύ, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, με μέλη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής, με τον Τζέικ Σάλιβαν (σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν), με στελέχη του αμερικανοεβραϊκού λόμπι και παρακάθισε σε δείπνο με Αμερικανούς αξιωματούχους.
- Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
- Η νέα κυβέρνηση θέλει και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των φαινομένων της τρομοκρατίας, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και του οργανωμένου εγκλήματος.
- Η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ασφάλειας, που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής.
- Η Κύπρος είναι από τους πιο προβλέψιμους εταίρους του Ισραήλ και οι σχέσεις με τη χώρα αυτή βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις κοινές αξίες.
- Αν υπάρξει κακή λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία επεμβαίνει στα εσωτερικά του νησιού, τότε μπορεί να απειληθεί και η σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ.
- Η Τουρκία έχει επιζήμια πολιτική με το να εμποδίζει τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ, επειδή δεν θέλει να ενταχθεί η Κύπρος στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη". Τη μεγαλύτερη ζημιά η Άγκυρα την προκαλεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και όχι στη Λευκωσία, η οποία είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει κάποια κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αν η χώρα αυτή άρει το βέτο της για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται το Κυπριακό, η πρόταση για την Αμμόχωστο, οι υδρογονάνθρακες και η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Συρία, καθώς και η επιθυμία της κυβέρνησης Αναστασιάδη να ενταχθεί η Κύπρος στον "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη".
http://www.ethnos.gr