10 Μαΐου 2013

Βουλγαρία: Καταγγελίες για τη στάση των τουρκικών τελωνειακών αρχών

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1iKIyiy2lRRAeYUEOoq3P7oix7JlbjnxzkUvIZCND_aG-8lma
Εκατοντάδες Βούλγαροι μεταφορείς απέκλεισαν σήμερα για πολλές ώρες την κεντρική δίοδο στα σύνορα με την Τουρκία, με συνέπεια να σχηματιστεί τεράστια ουρά νταλικών μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, στο βουλγαρικό μέρος του συνοριακού σταθμού ελέγχου "Καπιτάν Αντρέεβο - Καπά Κουλέ». Όπως δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ και άλλα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ο Πέτκο Άγγελοφ, διευθυντής εταιρίας διεθνών μεταφορών, με τον τρόπο αυτό οι Βούλγαροι μεταφορείς εκφράζουν την αγανάκτησή τους «για τα μέτρα διάκρισης, με τα οποία οι τουρκικές αρχές ουσιαστικά έχουν σκοπό να πετάξουν τα βουλγαρικά φορτηγά έξω από την αγορά της χώρας (της Τουρκίας), καταδικάζοντας πολλές μεταφορικές εταιρείες της Βουλγαρίας σε χρεοκοπία».

Ο ίδιος είπε ότι το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά προσπαθεί να «πετάξει» έξω από την αγορά της χώρας τους Βούλγαρους μεταφορείς, «εφαρμόζοντας αδικαιολόγητα μέτρα και περιορισμούς».

«Ενώ εμείς εφαρμόζουμε απέναντί τους (σ.σ. τους μεταφορείς της Τουρκίας) απόλυτα φιλελεύθερο καθεστώς (εισόδου και διέλευσης των πολυάριθμων μεταφορέων της Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες διαμέσου της επικράτειας της Βουλγαρίας), εκείνοι ενεργούν με εντελώς αλλιώτικο τρόπο. Μόλις φτάσει βουλγαρικό φορτηγό στα σύνορα, είτε για να μπει είτε για να βγει από την Τουρκία, αρχίζουν αμέσως διάφοροι έλεγχοι, με κύριο σκοπό την παρακράτηση του αντίστοιχου φορτηγού - με ή χωρίς λόγο. Σαν συνέπεια, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, χάνουμε πελάτες και πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ αποζημιώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μεταφορείς που απέκλεισαν τα βουλγαροτουρκικά σύνορα κάλεσαν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαρίν Ράικοφ και τον υπουργό Μεταφορών Κριστιάν Κράστεφ να συζητήσουν το πρόβλημα μαζί τους στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης των δύο ανδρών στη παραμεθόρια πόλη Σβίλενγκραντ για τα επίσημα εγκαίνια της εκσυγχρονισμένης σιδηροδρομικής γραμμής ως τα τουρκικά σύνορα.

Στο μεταξύ, Βούλγαροι σχολιαστές υπενθυμίζουν σε εκτενή ρεπορτάζ για το πρόβλημα των μεταφορέων ότι, ένα από τα κύρια αντικείμενα της δραστηριότητας των εξειδικευμένων στις οδικές μεταφορές εταιρειών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας αποτελούν τα δρομολόγια Ευρώπη - Μέση Ανατολή και αντίστροφα.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με τους ίδιους, «το πνεύμα έντονου ανταγωνισμού των μεταφορέων των δύο χωρών “ενσαρκώνεται” περιοδικά σε οξεία ένταση μεταξύ της Σόφιας και της Άγκυρας εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με τον αριθμό των αδειών ελεύθερης διέλευσης των φορτηγών αυτοκινήτων της εκάστοτε χώρας μέσω τη επικράτειας της άλλης ή για άλλους παρόμοιους λόγους».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Μεταφορών της Βουλγαρίας Γεόρι Ντόντσεφ είπε ότι η Ένωση έχει στη διάθεσή της, υπηρεσιακή εγκύκλιο του διευθυντή των Τελωνείων της Τουρκίας, ο οποίος συστήνει στους Τούρκους τελωνειακούς υπαλλήλους να υποβάλλουν σε εξονυχιστικό έλεγχο όλες τις ξένες νταλίκες και «προπαντός τις βουλγαρικές», είπε ο κ. Ντόντσεφ.
http://www.real.gr