10 Μαΐου 2013

Ρωσία: Δεν θα πουλήσουμε άλλα όπλα στη Συρία, αλλά θα της δώσουμε όσα συμφωνήσαμε


Ρωσία: Δεν θα πουλήσουμε άλλα όπλα στη Συρία, αλλά θα της δώσουμε όσα συμφωνήσαμε«Της εξασφαλίσαμε αυτοάμυνα σε ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ
Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πωλήσει νέα οπλικά συστήματα στη Συρία, διαβεβαίωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά υπενθυμίζει ότι η χώρα του θα τηρήσει τα συμβόλαια της με τη Δαμασκό. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τους S-300, ο Λαβρόφ είπε ότι «Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πωλήσει· η Ρωσία έχει ήδη πωλήσει εδώ και καιρό. Υπέγραψε συμβόλαια και ολοκληρώνει τις παραδόσεις αντιαεροπορικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια».
Ο ρώσος υπουργός επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για όπλα αυτοάμυνας ώστε η Συρία «να προστατευτεί από αεροπορικά χτυπήματα, κάτι που δεν είναι ένα εντελώς φανταστικό σενάριο».

Η αναφορά του Λαβρόφ ήταν σε συμβόλαια τα οποία έχουν συναφθεί ακόμα και πριν ακόμη το ξέσπασμα της εξέγερσης κατά του Άσαντ που μετράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Οι δύο χώρες έχουν εξάλλου στενή στρατιωτική συνεργασία, που συνεχίζεται και μετά την κρίση.

Μιλώντας στο πλευρό του Ρώσου ομολόγου του, και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε να τεθεί τέλος στις παραδόσεις όπλων στη Συρία. «Πιστεύουμε ότι οι διεθνείς παραδόσεις όπλων στη Συρία πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε μια ευκαιρία σε μια πολιτική λύση», τόνισε. Την Πέμπτη οι ΗΠΑ είχαν επίσης εκφράσει τη διαφωνία τους για την πώληση του προηγμένου αυτού αντιαεροπορικού συστήματος στη Συρία, το οποίο, αν είχε εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία, θα καθιστούσε αρκετά δύσκολη μία πιθανή δυτική επίθεση ή ακόμη και μία ισραηλινή. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την «άμεση παράδοση» του συστήματος σε μία πολύ κρίσιμη καμπή του εμφυλίου πολέμου.