10 Μαΐου 2013

"Ο Εχθρός του Εχθρού σου μπορεί να καταστεί ακόμα πιο επικίνδυνος Εχθρός του Φίλου του"

http://www.inprecor.gr/wp-content/uploads/2012/07/%CE%A4%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BD%CF%84_110712-300x225.jpg
Το ταξίδι "Απολογίας του Υπαλλήλου" του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινκτον κρύβει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Το έδαφος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ήδη.Την απόκλιση απόψεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας αναφορικά με το ζήτημα στήριξης της ακραίας ισλαμιστικής Οργάνωσης al-Nusra  απο το τουρκικό καθεστώς καταγράφουν μια σειρά απο εκθέσεις  Διεθνών αλλά και Αμερικανικών Ιδρυμάτων και Αμερικανικών Δεξαμενών σκέψης τις οποίες και υπογράφουν σημαίνουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ (James Jeffrey, Eric Edelman, Morton Abramowitz.) αλλά και Τούρκοι αναλυτές ( Soner Çağaptay) .
Ολες οι εκθέσεις και οι αναλύσεις επικεντρώνονται στην ακραία ισλαμιστική οργάνωση al-Nusra η οποία και δραστηριοποιείται εντός της Συριακής αντιπολίτευσης. Η στήριξη της Τουρκίας στην al-Nusra με στόχο την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος  Ασαντ δύναται να την ισχυροποιήσει περαιτέρω στο εσωτερικό της συριακής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα αυτή σε βάθος χρόνου να καταστεί εν δυνάμει απειλή και για την Ιδια την Τουρκία .

Επισημαίνεται με νόημα πώς δεν υπάρχουν σοβαρές διασφαλίσεις  για την μελλοντική δράση της Ισλαμικής ακραίας Οργάνωσης καθώς οι τουρκικές αρχές ασφαλείας έχουν πολύ μικρή εμπειρία σχετικά με τις οργανώσεις αυτού του τύπου.Ο Εχθρός του Εχθρού σου μπορεί να καταστεί ακόμα πιο επικίνδυνος Εχθρός του Φίλου του  αναφέρεται χαρακτηριστικά.Η al-Nusra μπορεί να στραφεί κατά της Τουρκίας επιβάλλοντας με την βία τις ακραίες ισλαμιστικές της απόψεις και επί Τουρκικού  εδάφους με αποτέλεσμα και να μετασχηματιστεί ως απειλή στα νότια σύνορα της.

Παρά την κοινή γραμμή πλεύσης ΗΠΑκαι Τουρκίας αναφορικά με το καθεστώς Ασαντ υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις καθως η Τουρκία δίνει  πολιτική προτεραιότητα στην  Μουσουλμανική Αδελφότητα εντός της συριακής αντιπολίτευσης ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να σχηματίσουν μια "χωρίς αποκλεισμούς" συριακή αντιπολίτευση.Επισημαίνεται επίσης η αναγκαιότητα να σταματήσει η Τουρκία ( τον πόλεμο κατά του καθεστώτος Ασαντ δια αντιπροσώπων)  την στήριξη προς την ισλαμική αυτή Οργάνωση. Καταγράφεται πως η Τουρκία σήμερα επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των "νεαρών Αράβων" ,την χρηματοδότηση τους σε Τουρκικό έδαφος με ύποπτα Αραβικά Κεφάλαια.Στην  ενίσχυση τους σημαντικό ρόλο παίζει το αεροδρόμιο του  Hatay και οι καταυλισμοί Σύρων προσφύγων εντός της Τουρκίας οι οποίες και έχουν λάβει χαρακτήρα βάσεων.