17 Μαΐου 2013

Ορόσημο οι ευρωεκλογές

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

  • Με εντολές Ερντογάν: Λύση εξπρές και διαμερισμός εξουσίας 
  • Ο Κουτσιούκ αποκαλύπτει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς, θέτει χρονοδιάγραμμα και συνδέει νερό με φυσικό αέριο
Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Ιρσέν Κουτσιούκ ανοίγει τα χαρτιά της τουρκικής πλευρά για λύση εξπρές στο Κυπριακό και αναφέρεται σε σχεδιασμό -με άλλα λόγια σε χρονοδιάγραμμα- που μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του 2014, πριν από τις ευρωεκλογές.

Στην ουσία ο κ. Κουτσιούκ έθεσε νέο ορόσημο και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πλήρως ενήμερος επί τούτου και ο Αλεξάντερ Ντάνουερ. Οι τοποθετήσεις Κουτσιούκ γίνονται σε συνέντευξή του στην Agence Europe και αποτελούν γραμμή, η οποία δόθηκε από την Άγκυρα στον κ. Κουτσιούκ και πιο συγκεκριμένα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιούκ: Πρώτον, το Κυπριακό είναι άλυτο, διότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν εξουσία στο νησί και δεν θέλουν να τη διαμοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους. Δεύτερον, υπάρχει σαφής σύνδεση του φυσικού αερίου με το νερό που μπορεί να έρθει από την Τουρκία στην Κύπρο, με σαφή στόχο την εξάρτηση του νησιού από την Άγκυρα.

Στάδια διαδικασίας και νέα προσέγγιση
Σχετικά με τη διαδικασία, ο κ. Κουτσιούκ τονίζει ότι η υφιστάμενη, που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει δείξει ότι «δεν είναι ευνοϊκή για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα». Γι’ αυτό, προσθέτει, επιβάλλεται μια «νέα, δημιουργική προσέγγιση, περισσότερο πρακτική», η οποία θα περιλαμβάνει: 1. Κατ’ αρχάς τεχνοκρατικές προτάσεις. 2. Σε επόμενο στάδιο οι συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. 3. Στο τελικό στάδιο, ο κ. Κουτσιούκ προτείνει όπως η όποια συμφωνία ολοκληρωθεί στο πλαίσιο μιας διευρυμένης συνόδου, όπου οι «εγγυήτριες δυνάμεις θα διαδραματίσουν επίσης τον ρόλο τους».

Ορόσημο οι ευρωεκλογές
Και, επί τούτων, πρόσθεσε ότι το 2013 αποτελεί κρίσιμη χρονιά, καθώς επίκεινται εκλογές για το 2014. Συνεπώς, είπε, «αν σχεδιαστεί ένα πλαίσιο πριν από το τέλος του έτους, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014, γεγονός που θα αποτελούσε ένα μεγάλο θετικό βήμα».

Ρόλος Τουρκίας και Ελλάδας
Σ' ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κουτσιούκ επισήμανε τα εξής: «Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να συμμετάσχουν στο τελευταίο στάδιο, αλλά, αν ανακύψουν θέματα στα οποία η υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι πραγματικά απαραίτητη, θα μπορούσαν ίσως να συνδράμουν τους υπευθύνους (των δύο κοινοτήτων) να αποδείξουν το κουράγιο τους και να λάβουν μεγάλες πολιτικές αποφάσεις».

Φυσικό αέριο και νερό
Βεβαίως, από τις θέσεις Κουτσιούκ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ζήτημα του φυσικού αερίου, το οποίο η τουρκική πλευρά θεωρεί συναφές με το θέμα του νερού από την Τουρκία προς την Κύπρο. Είναι, δε, πρόδηλο ότι η Άγκυρα επιδιώκει να θέσει την Κύπρο υπό την εξάρτησή της με δύο τρόπους: Μέσω αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Τουρκία και μέσω αγωγού που θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία στην Κύπρο. Επί του θέματος αυτού ο κ. Κουτσιούκ είπε ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συμφιλίωση μεταξύ των δύο Κοινοτήτων στην εξής βάση, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το θέμα του φυσικού αερίου θα ανακύψει, πρόκειται για μια πηγή πόρων, αλλά και για ένα σημαντικό ζήτημα. Το θέμα του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία είναι ένα πραγματικό ζήτημα, πιο ρεαλιστικό. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα συνεισφέρουν σίγουρα στην οικονομία του νησιού, αν η αξιοποίησή τους γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν υπάρξει μια συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην επανένωση».

Διαμερισμός εξουσίας, συνεταιρισμός και υπονόμευση
Επί του περιουσιακού και της κατανομής των εξουσιών, ο κ. Κουτσιούκ επισήμανε τα εξής: «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν περιουσιακά ζητήματα, αλλά η καρδιά του προβλήματος είναι η διαμοίραση της εξουσίας». Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, η Συμφωνία του 1960 προέβλεπε μια εταιρική σχέση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, την οποία υπονόμευσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, καθότι, όπως πρόσθεσε: «Κινήθηκε προς την αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να μειώσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».Με βάση τα όσα είπε ο κ. Κουτσιούκ, το πρόβλημα της Κύπρου είναι πολιτικό και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση, επειδή «οι Ελληνοκύπριοι ελέγχουν ολόκληρη την Κύπρο και δεν επιθυμούν έναν πραγματικό διαμερισμό της εξουσίας».