17 Μαΐου 2013

Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία επιχειρούν να ενισχύσουν τις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή

-Αν και Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία είναι πλειοψηφικά Μουσουλμανικές χώρες, και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) έχει σημαντικό Μουσουλμανικό πληθυσμό, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών και της Μέσης Ανατολής έχουν αργή ανάπτυξη.Οι τρεις χώρες, οι οποίες φιλοδοξούν ένταξη στην ΕΕ, έχουν επιδιώξει επιφυλακτικά σχέσεις με τη Μέση Ανατολή λόγω της ανησυχίας ότι ενδέχεται να πλήξει τις σχέσεις με τη Δύση.Ο Αλμπάν Μπόκσι, πρώην επικεφαλής της Λέσχης Εξωτερικής Πολιτικής στην Πρίστινα, δήλωσε στους SETimes πως υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση των σχέσεων, και πως το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει άλματα τα τελευταία δυο χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις στη Μέση Ανατολή.

«Φαίνεται πως για αρκετό καιρό το Κοσσυφοπέδιο επιχείρησε να αποφύγει τη Μέση Ανατολή, καθώς φοβόταν πως η επαφή με τις χώρες της συγκεκριμένης περιοχής και οι Μουσουλμανικές χώρες εν γένει μπορούν να μετατρέψουν το Κοσσυφοπέδιο σε “Άξονα Κακού.” Αυτό είναι γελοίο και έχει φέρει στην επιφάνεια την άγνοια των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου που καταπιάνονται με την εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Μπόκσι.

Ο Γιακούπ Κράσνικι, πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, επισκέφθηκε πρόσφατα το Κουβέιτ, ενώ ο Χοτζάι ταξίδεψε στην Υεμένη. Το Κοσσυφοπέδιο διατηρεί επαφές με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Οργάνωση της Ισλαμικής Συνόδου για να αυξήσει τον αριθμό αναγνωρίσεων από Μουσουλμανικές και Αραβικές χώρες. Η χώρα έχει επίσης πρεσβευτή στη Σαουδική Αραβία.
«Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αφοσιωθεί περισσότερο στους δικούς του πόρους σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων με τη Μέση Ανατολή λόγω της ανάγκης για αναγνώριση, και η αναγνώριση από κάποιες ισχυρές χώρες της συγκεκριμένης περιοχής μπορούν να φέρουν νέα αναγνώριση από άλλες χώρες και περιοχές», δήλωσε ο Μπόκσι.
Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωριστεί από 32 από τα 56 μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνόδου και 11 από τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.

«Η αναγνώριση από την Τουρκία ή η αναγνώριση από το Πακιστάν δεν ήταν αποτέλεσμα θρησκευτικής εγγύτητας, αλλά του συμφέροντος των χωρών αυτών από την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως μέρος πιο περίπλοκης σχέσης με θρησκευτικά και διεθνή συμφέροντα, π.χ. εγγύτητα και συμφέροντα που έχουν οι χώρες αυτές με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπόκσι.

Η Β-Ε διχάζεται σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Αν και η χώρα δεν έχει διενεργήσει επίσημη πληθυσμιακή απογραφή από το 1990, εκτιμάται πως οι Μουσουλμάνοι αποτελούν το 45 τοις εκατό περίπου του πληθυσμού της Β-Ε.

«Υπάρχουν δυο γεγονότα που ορίζουν την εξωτερική πολιτική της Β-Ε προς τη Μέση Ανατολή: η επίσημη πολιτική του Σεράγεβο στηρίζει χώρες Μουσουλμανικής προέλευσης όπως το Ιράν και το Πακιστάν, ενώ αξιωματούχοι από τη Μπάνια Λούκα προσανατολίζονται περισσότερο στο Ισραήλ», δήλωσε ο Μίλος Σολάγια, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων στη Μπάνια Λούκα, στους SETimes.

«Ωστόσο οι σχέσεις αυτές σίγουρα δεν έχουν πολύ ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της Β-Ε. Ωστόσο είδαμε τις διαφορετικές απόψεις στη Β-Ε στην ψηφοφορία για την αναγνώριση της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη το 2012, οπότε και απείχε η Β-Ε», δήλωσε ο Σολάγια.

Η Β-Ε έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία. Αξιωματούχοι αμφότερων των χωρών έχουν δηλώσει σε αρκετές περιστάσεις πως έχουν κοινή ιστορία, η οποία αποτελεί τη βάση για μελλοντικές διασυνδέσεις και σχέσεις.

Η Αλβανία απείχε και αυτή από την ψηφοφορία του ΟΗΕ το προηγούμενο έτος για την αναγνώριση των Παλαιστινιακών Εδαφών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2012, το 57 τοις εκατό των Αλβανών είναι Μουσουλμάνοι. Η Αλβανία αποτέλεσε μέλος παρατηρητή της Ισλαμικής Συνόδου το 1991, αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού.

«Η θρησκεία στην Αλβανία δεν ισοδυναμεί με το έθνος, όπως συμβαίνει σε κάποιες Βαλκανικές χώρες. Έχουμε πολύ ορθές σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν προσπάθειες για αύξηση της οικονομικής συνεργασίας. Η Αλβανία δεν έχει καμία επιρροή σε Αραβικές χώρες. Εάν είχε, η χώρα θα τις είχε χρησιμοποιήσει για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Κουαζίμ Τέπσι, πρώην Αλβανός διπλωμάτης, στους SETimes.

Ο Ιλίρ Κούλα, ειδικός σε θέματα πολιτικής ασφάλειας και πρώην πρόεδρος της Αλβανικής Κρατικής Επιτροπής Θρησκειών, δήλωσε στους SETimes πως οι πολιτικές της Τουρκίας υπό τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογκλου, ο οποίος έχει τονίσει τη θέσπιση κοινοπολιτείας με τους γείτονες, έχει βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων Αλβανίας-Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας με χώρες της Μέσης Ανατολής και η ισχυρή αντίθεση της κυβέρνησης της Άγκυρας έχει επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων της Αλβανίας στις σχέσεις αυτές. Παρά τη θρησκευτική εγγύτητα, δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Μόνο στην περίπτωση της Τουρκίας, το δόγμα του Νταβούτογκλου ταιριάζει με επίσημες πολιτικές στα Τίρανα για ενίσχυση του ρόλου της Αλβανίας στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Κούλα στους SETimes.

Στο άρθρο αυτό συνέβαλαν οι ανταποκριτές Ερλ Μουράτι στα Τίρανα και Ντράζεν Ρεμίκοβιτς στη Μπάνια Λούκα.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.