17 Μαΐου 2013

Πρωτοβουλία «για να βγει η Ευρώπη από τον μαρασμό» αναλαμβάνει ο Ολάντ

Πρωτοβουλία «για να βγει η Ευρώπη από τον μαρασμό» αναλαμβάνει ο Ολάντ Ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ.  Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε «να βγάλει την Ευρώπη από το μαρασμό», τονίζοντας ότι το Παρίσι θέλει να δημιουργηθεί μια «πολιτική ένωση» μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο κ. Ολάντ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ζήτησε να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να έχει το δικό της προϋπολογισμό, το δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα και ένα εναρμονισμένο φορολογικό σύστημα.


«Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει, θα αποτύχει, θα σβηστεί από το χάρτη (...). Καθήκον μου είναι να βγάλω την Ευρώπη από το μαρασμό και να περιορίσω την αποξένωση των λαών που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.Εκτενείς αναφορές στην Ευρώπη, στις προόδους που επιτεύχθηκαν μέσα στο χρόνο που πέρασε και αυτές που πρέπει να ακολουθήσουν έκανε κατά την διάρκεια της δίωρης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Φρανσουά Ολάντ.Επεσήμανε την πρόθεση της Γαλλίας να προχωρήσει μαζί με τη Γερμανία, στην εμβάθυνση της πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη και μάλιστα μέσα στην ερχόμενη διετία.

«Από την αρχή της εκλογής μου», είπε, «έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη, και αυτή βελτιώθηκε. Κοιτώντας το χρόνο που πέρασε βλέπω ότι η ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε, τα απαραίτητα εργαλεία αλληλεγγύης υιοθετήθηκαν, η τραπεζική ένωση συμφωνήθηκε, έχουμε νέες ιδέες για την ΕΚΤ, η Ελλάδα που απειλείτο με έξοδο από την ευρωζώνη διασώθηκε, όπως και άλλες χώρες, το επιτόκιο δανεισμού που για πολλές χώρες ήταν δυσβάστακτο μειώθηκε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν γιατί η Γαλλία έπαιξε το συνδετικό ρόλο ανάμεσα στην Ευρώπη του βορρά και αυτήν του νότου, στο πλαίσιο της απαραίτητης για την Ευρώπη Γαλλογερμανικής συνεργασίας, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος».Ο κ. Ολάντ επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η κρίση είναι πίσω μας» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν ακόμα κίνδυνοι, όπως είπε.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, το πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα δεν είναι η κρίση αλλά «η ύφεση που προκλήθηκε από τις πολιτικές λιτότητας».Η ύφεση έχει πλήξει λίγο ως πολύ όλες τις χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας τους τελευταίους μήνες.

Η ύφεση απειλεί την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης και την εμπιστοσύνη των λαών στην Ε.Ε. και στο μέλλον τους σε αυτή, υπογράμμισε ο Ολάντ, σημειώνοντας στη συνέχεια την θετική, «επιτέλους», αντίδραση της Επιτροπής που «άρχισε να καταλαβαίνει τους κινδύνους και αποφάσισε να προσαρμόσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στις δεδομένες συνθήκες».

Για τον Γάλλο πρόεδρο, η νέα περίοδος θα πρέπει να είναι χρόνος επιθετικών δράσεων στην Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή ιδέα απαιτεί κίνηση» εξηγεί, διαφορετικά η Ε.Ε. «θα σβηστεί από τον χάρτη».

Ο κ. Ολάντ είπε ότι είναι καιρός για νέες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι η Γερμανία έχει συχνά δηλώσει ότι είναι έτοιμη για μια πολιτική ένωση, μια νέα φάση ευρωπαϊκής ένταξης. «Η Γαλλία είναι επίσης διατεθειμένη να δώσει ένα περιεχόμενο σε αυτήν την πολιτική ένωση», ανέφερε, δίνοντας στο σχέδιο «δύο χρόνια για να επιτευχθεί, όποιες και εάν είναι οι κυβερνήσεις».

Το παράδοξο με την Ευρώπη, πρόσθεσε, είναι πως παρότι είναι η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου, αντιμετωπίζεται σαν μια «ασθενής» ήπειρος, σε παρακμή.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε σε τρεις ακόμη πρωτοβουλίες που σκοπεύει να προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους: - Την δημιουργία μιας «οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης», που θα συνεδριάζει κάθε μήνα, γύρω από έναν πρόεδρο. Η «κυβέρνηση» αυτή θα εξετάζει τις σημαντικότερες οικονομικές αποφάσεις των κρατών μελών, θα φροντίζει για την εναρμόνιση της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, την κοινωνική σύγκλιση προς τα άνω, και τα σχέδια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

- Τη φροντίδα για τους νέους και το μέλλον, με την πλήρη αξιοποίηση των 6 δισεκατ. ευρώ που προβλέπονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.- Τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής κοινότητας για την Ενέργεια, με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1920332&nt=103