17 Μαΐου 2013

: Ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός αποπειράται να καταλάβει τη θέση που είχε παλαιότερα ο μαρξισμός,

Ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός στην Μέση Ανατολή αναδεικνύεται ως ένα συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στο τοπικό και το οικουμενικό, αποπειράται να καταλάβει δηλαδή τη θέση που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες ο μαρξισμός, εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής Στάθης Kαλύβας μιλώντας στην εκδήλωση Σεμινάρια της Κωνσταντινούπολης.« Οι περισσότερες εξεγέρσεις συνδυάζουν ένα παρωχημένο-τοπικό πρόγραμμα με μια οικουμενική ιδεολογία. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ο μαρξισμός προσέφερε την οικουμενική ιδεολογία. Σήμερα το ρόλο αυτό έχει οικειοποιηθεί ο επαναστατικός ισλαμισμός (Τζιχαντιστές , Σαλαφιστές)», ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια στη συνάντηση, που συγκεντρώνει διανοητές από τον όλο κόσμο για να στοχαστούν γύρω από επίκαιρα ζητήματα.
Τα Σεμινάρια της Κωνσταντινούπολης είναι μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί και αποτελεί πλέον θεσμό. Οργανώνεται από το πανεπιστήμιο Bilgi.Ο καθηγητής κ. Καλύβας επισήμανε ότι οι συγκρούσεις και οι εξεγέρσεις που σημειώνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι χαρακτηριστικά φαινόμενα της μεταψυχροπολεμικής εποχής. «Η ιδιομορφία είναι η εμφάνιση στην περιοχή ενός επαναστατικού πολιτικού προγράμματος, του μόνου επαναστατικού πολιτικού προγράμματος που αμφισβητεί τον οικουμενικό καπιταλισμό: του Ισλαμισμού», είπε.

Η ιδιομορφία αυτή είναι ωστόσο «εμπειρική» και όχι «θεωρητική», συνέχισε ο καθηγητής Καλύβας. «Η δυτική Ευρώπη είχε μια αντίστοιχη εμπειρία από την οποία αναδύθηκε η δημοκρατία , μέσα από μια πολιτική διαδικασία. Οι ριζοσπαστικές ιδεολογίες εντέλει νικήθηκαν από την εμφάνιση πειστικών, μετριοπαθών εναλλακτικών ιδεών», πρόσθεσε.

Στα Σεμινάρια φέτος η θεματική περιγράφεται με τον τίτλο «Οι πηγές της πολιτικής νομιμοποίησης από την διάβρωση του κράτους-έθνους στην ανάπτυξη του πολιτικού Ισλάμ». Εξετάζονται θέματα σχέσεων θρησκείας και πολιτικής αλλά και θέματα επικαιρότητας, όπως το Κουρδικό στην Τουρκία ή τις συγκρούσεις της λεγόμενης Αραβικής 'Ανοιξης, και οι συσχετίσεις της με την κρίση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την κρίση στην Ευρώπη θα μιλήσει το σεμινάριο ο Γερμανός διανοητής Γιούργκεν Χάμπερμας.
http://www.express.gr/