17 Μαΐου 2013

Το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής Καμπανάκι από την Κομισιόν για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες

Τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία και τιμές που θα διασφαλίζουν ανταγωνιστική οικονομία σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, θα θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται στις 22 Μαΐου, με κεντρική θέση στην ατζέντα την ενέργεια. Αυτά δήλωσαν αξιωματούχοι της Επιτροπής, αρμόδιοι για τον τομέα της ενέργειας, σε ενημέρωση που έκαναν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους, η Επιτροπή χτυπάει «καμπανάκι» για την αυξανόμενη εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες, η οποία αναμένεται το 2035 να φτάσει το 80% της κατανάλωσής της, καθώς και για τα ιστορικά χαμηλά των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες απαιτούνται για ασφαλή και ανταγωνιστική ενέργεια με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως ορίζει εξάλλου και η συμφωνία για τους στόχους του 2020.

Η Επιτροπή δεν ενθαρρύνει αλλά και δεν αποθαρρύνει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ στην ΕΕ οι 14 χώρες χρησιμοποιούν πυρηνικά παραγόμενη ενέργεια.

Όπως αναφέρθηκε, η πυρηνική ενέργεια είναι σταθερή και αξιόπιστη, χωρίς εκπομπές αερίων, αλλά δεν είναι δημοφιλής, ιδιαίτερα μετά το περιστατικό της Φουκουσίμα και δεν θέλει κανείς να φιλοξενήσει πυρηνικά απόβλητα.

Ως προς την ενεργειακή κατανάλωση των 27 χωρών-μελών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, το 35% προέρχεται από το πετρέλαιο, το 24% από το φυσικό αέριο, το 17% από στερεά καύσιμα, το 14% από πυρηνική ενέργεια και το 10% από Ανανεώσιμες Πηγές.

Ένα δεδομένο που έχει αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη του πλανήτη είναι το σχιστολιθικό αέριο, η εκμετάλλευση του οποίου στις ΗΠΑ τις έχει μετατρέψει από εισαγωγέα αερίου σε καθαρό εξαγωγέα, με πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα.

Η τιμή του στις ΗΠΑ είναι τέσσερις φορές χαμηλότερη απ΄ότι στην Ευρώπη, η οποία εισάγει το άφθονο κάρβουνο που περισσεύει πια στην Αμερική.

Αυξάνοντας τις εισαγωγές κάρβουνου, η Ευρώπη επιβαρύνει και το περιβάλλον της με περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο για το ενεργειακό «μείγμα» που θα υιοθετήσουν, αλλά υπάρχει κοινό νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο την ενοποίηση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα που αναμένεται να αποφέρει μείωση των τιμών, καθώς τα κράτη θα επωφελούνται από κοινές υποδομές για να καλύπτουν άνισες ανάγκες που προκύπτουν από διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες και ανάγκες στις χώρες της ΕΕ.

Ο στόχος για 20% παραγωγή ΑΠΕ ως το 2020 δεν έχει "εκτροχιαστεί", παρά την οικονομική κρίση και μάλιστα οι Ανανεώσιμες Πηγές ενθαρρύνονται από την κοινοτική νομοθεσία, αλλά δεν προβλέπεται ποτέ να αποτελέσουν το 100%, λόγω της μη προβλεψιμότητας των καιρικών συνθηκών, από τις οποίες εξαρτάται η απόδοσή τους.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), το οποίο μετά τη Φουκουσίμα έγινε περιζήτητο στην Ιαπωνία και τη Ν.Κορέα, οι οποίες το πληρώνουν πολύ ακριβότερα από την Ευρώπη.

Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των νέων παιχτών, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και ο αριθμός αγωγών. Ένας από τους σχεδιαζόμενους αγωγούς φυσικού αερίου είναι ο Διαδριατικός Αγωγός (ΤΑP).

Αν εγκριθεί τελικά η υλοποίησή του -η απόφαση αναμένεται εντός του Ιουνίου από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν - θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία, αλλά και βαλκανικά κράτη, τα οποία ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν συνδετήριους αγωγούς.

Στην ερώτηση που δέχθηκαν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι για τη θέση που έχει η Επιτροπή έναντι των δύο σχεδίων αγωγών, του TAP και του ανταγωνιστικού του, Nabucco West, η απάντηση ήταν ότι ο TAP είναι ένα ενδιαφέρον σχέδιο αλλά και οι δύο θα φέρουν φυσικό αέριο στη Νότια Ευρώπη και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Επικεφαλής της ενημέρωσης ήταν ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, της Επιτροπής Φίλιπ Λόου, ενώ συμμετείχαν 25 δημοσιογράφοι από τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ