«Χαιρετίζω την παρέμβαση της τρόικας να ακυρώσει τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου οι δύο τράπεζες είναι πτωχευμένες και δεν πρόκειται να επιπλεύσουν καλύτερα εάν συγχωνευτούν. «Η προσπάθεια να διατηρηθούν τα κεκτημένα των ιδιοκτητών τους μέσω της συγχώνευσης θα ήταν ένα τεράστιο σφάλμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα την χαρακτήρισε, σαν μια από τις λίγες σωστές κινήσεις που έχουν γίνει τελευταία στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι αυτός θα ήταν ένας λόγος η ΕΤΕ να παραμείνει μόνη της.Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου η «τεράστια μαύρη τρύπα» της ΕΤΕδεν μπορεί να καλυφθεί από την πώληση της Finansbank.Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος, λόγω του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αδυναμίας των τραπεζών να προσελκύσουν ιδιώτες μετόχους. «Τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν αρκούν για να μπορούν να θεωρούνται μη πτωχευμένες», τόνισε.
http://www.bankwars.gr/
Γιατί ναυάγησε η συγχώνευση;
Η αναστολή συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank αποδίδεται από τον
γερμανικό τύπο στην ανησυχία που προκαλεί το κυπριακό προηγούμενο.
H συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, για την οποία επέμενε
τόσο η ελληνική κυβέρνηση, τελικά πάγωσε. Η εξέλιξη δημιουργεί πολλά
ερωτηματικά στα οποία αναφέρεται διεξοδικά η διαδικτυακή έκδοση του
περιοδικού Der Spiegel.Θα κινδύνευαν οι καταθέτες; «Μεγάλες τράπεζες αποτελούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου», υπενθυμίζει ο αρθρογράφος. «Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της Τρόικας, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δις ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό – μετά την κυπριακή εμπειρία - ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση. Σε περίπτωση που η οικονομία δεν δείξει σύντομα σημεία ανάκαμψης, θα αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Το ποσό των 50 δις που έχει προβλεφθεί για ανακεφαλαιοποίηση δεν επαρκεί για τη σωτηρία μιας μεγάλης τράπεζας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δύο τράπεζες χρειάζονται γύρω στα 15 δις ευρώ φρέσκο κεφάλαιο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΚΤ». Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης δίνει τροφή στην υποψία ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση. Η ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», επισημαίνεται στο άρθρο. |