08 Απριλίου 2013

Σε ρόλο - κλειδί στο Μεσανατολικό;

Ο Κέρυ πιέζει την Άγκυρα να συμφιλιωθεί οριστικά με το Ισραήλ. Θέλει την χώρα σε ρόλο διαμεσολαβητή στο Μεσανατολικό. Ισραήλ και Παλαιστίνη το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Απόψε στη Ραμάλα, αύριο στο Ισραήλ.Η παρουσία στην Τουρκία του επί κεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, φαίνεται ότι συνδέεται κυρίως με το θέμα του Ισραήλ, και την πρόσφατη έναρξη της διαδικασίας αναθέρμανσης των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων, διαδικασία που ξεκίνησε ύστερα από μεσολάβηση το ίδιου προέδου Ομπάμα.


"Να επανέλθουν στον σωστό δρόμο"
  Ο  Τζον Κέρυ είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και αργότερα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο ομόλογό του ο Κέρυ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την πλήρη αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. «Επιθυμούμε αυτές οι σχέσεις που είναι σημαντικές για την σταθερότητα στην Μ. Ανατολή και την ειρηνευτική διαδικασία να επανέλθουν στον σωστό δρόμο» είπε ο Κέρυ. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επανένταξη της Τουρκίας στις προσπάθειες αναβίωσης του διαλόγου Ισραήλ - Παλαιστινίων. Προς τούτο ο Νταβούτογλου είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τους επικεφαλείς των δυο Παλαιστινιακών οργανώσεων, Αμπάς και Χαλέντ Μεσαάλ, ενώ σήμερα κάλεσε το Ισραήλ να άρει το καθεστώς αποκλεισμού των Παλαιστινίων διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Τόσο στο Ισραήλ, όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη η προοπτική τουρκικής διαμεσολάβησης φαίνεται να προβληματίζει. Mάλιστα η υπουργός Εσωτερίκών Τσίπι Λίβνι σχολίασε την ιδέα Κέρυ μάλλον απορριπτικά λέγοντας ότι είναι ενδιαφέρουσα αλλά χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί.
 
Με τον Αμπάς
Όμως στη ατζέντα συνομιλιών του κ. Κέρι με την τουρκική ηγεσία ήταν το θέμα της Συριακής κρίσης που μπαίνει πλέον στον τρίτο χρόνο της με διογκούμενο το πρόβλημα των Σύρων προσφύγων που συσσωρεύονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο τουρκικό έδαφος. Το βράδυ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και αύριο θα βρίσκεται στο Ισραήλ για να συνεχίσει τις επαφές του. Το πόση επιτυχία θα έχει ο στόχος αναδιαμόρφωσης της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή θα κριθεί από το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου και οι συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Αριάνα Φερεντίνου/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου'