08 Απριλίου 2013

Το Κουρδικό, η Τουρκία και η ομαλοποίηση

Μπορεί η αποκατάσταση των δικαιωμάτων να είναι ταυτόσημη με την απομυθοποίηση, την εμπορευματοποίηση και τον ενταφιασμό των ίδιων δικαιωμάτων; Μπορεί να συμβαίνουν τα δύο πράγματα ταυτόχρονα; Μπορεί, μόνο εάν το ένα από τα δύο γίνεται στο όνομα του άλλου.Η διαδικασία ομαλοποίησης στο Κουρδικό είναι αυτή την εποχή στην Τουρκία αντικείμενο συζήτησης, η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανταρτών του ΡΚΚ και στη συνέχεια την ομαλοποίηση. Παρ' ότι είναι κάπως αόριστο το περιεχόμενο του όρου «ομαλοποίηση», ωστόσο η συζήτηση εξελίσσεται με όρους όπως περαιτέρω πολιτική συμμετοχή των Κούρδων, αποφυλάκιση του Οτσαλάν και αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Κούρδων. Περί αποκατάστασης ποιων δικαιωμάτων πρόκειται όμως -κι αυτό είναι κάπως αόριστο.

Κυβέρνηση και κουρδική ηγεσία εργάζονται αυτή την περίοδο για την αποκατάσταση. Εάν αποφυλακιστεί ο Οτσαλάν και μεγεθυνθεί η πολιτική συμμετοχή των Κούρδων ως Κούρδων, αυτό μάλλον θα θεωρηθεί «τομή» και θα συνεχιστεί η ζωή. Τι θα γίνει όμως με τα διάφορα αιτήματα που κατά καιρούς έχουν προβληθεί, από την αναγνώριση της κουρδικής εθνότητας, με όλα τα δικαιώματα που αναλογούν στα μέλη της, μέχρι και το αίτημα για αυτοδιάθεση;

Αυτά, όπως έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις των εθνοτήτων ή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, θα θυσιαστούν υπέρ της σκοπιμότητας. Η ιστορία των εθνοτήτων είναι ιστορία ή αποκατάστασης στο βαθμό που η σκοπιμότητα και η ισορροπία ισχύος το επέτρεψε ή συνέχισης της καταπίεσης.

Εχουμε όμως και τη διαφήμιση του προϊόντος που λέγεται ομαλοποίηση. Η κυβέρνηση όρισε «επιτροπή σοφών» την οποία απαρτίζουν 63 γνωστά ονόματα: καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, διανοούμενοι κ.λπ. Μία μάρκα εμφιαλωμένου νερού και μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας διαφημίζει αυτή την περίοδο στην τηλεόραση και σε τεράστια δημόσια πανό η γνωστή Τουρκάλα ηθοποιός Χουλιά Κότσγιγιτ. Στο εξής θα διαφημίζει και την ομαλοποίηση, γιατί είναι μία εκ των «σοφών».
Η επιτροπή σοφών συστάθηκε προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη για την ανάγκη της ομαλοποίησης.