08 Απριλίου 2013

Κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο: Υπάρχει Αριστερή Προοδευτική Απάντηση;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά και της «Μεταρρύθμισης», πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 στο Γκάζι, την οποία παρακολούθησε πολύ κόσμος, παρά τα προβλήματα πρόσβασης που προκάλεσε το «μπλάκ άουτ» στις συγκοινωνίες. Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο: Υπάρχει Αριστερή Προοδευτική Απάντηση;», το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν, η αυρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, οι ευρωβουλευτές από την Ισπανία M.A. Martinez και την Ιταλία L. Domenici, ο João Ribeiro, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Σοσιαλιστικού Κόμματος (P.S.) Πορτογαλίας και ο C. De Suza Santos, συντονιστής φόρουμ νεολαίας.
Oι ομιλητές εστίασαν στην αναποτελεσματικότητα του μοντέλου που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και την ανάγκη διατύπωσης μιας διαφορετικής πρότασης από τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις Ιδιαίτερα σημαντική ήταν εξάλλου η παρέμβαση του προέδρου της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda, οποίος ήρθε στην Αθήνα, ειδικά για την εκδήλωση αυτή


Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά έκανε μια σύντομη αναδρομή στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σημείωσε «η Δεξιά επέβαλε την ατζέντα της, υπέδειξε ενόχους για την κρίση και δίχασε την Ευρώπη», ενώ παράλληλα η Σοσιαλδημοκρατία απέτυχε στο να προβάλει συγκροτημένα μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση. Η κ. Κοππά τόνισε πως χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίσει αναδιανομή πλούτου και ένα ελάχιστο κοινωνικό δίχτυ για τους πολίτες και θα προσφέρει προοπτικές, κάτι που αποτελεί, όπως σημείωσε, πρόκληση για τις αριστερές και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Η Μαριλένα Κοππά, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η περιφέρεια πρέπει να αρχίσει να μιλάει μεταξύ της, γιατί αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις με τρόπο ακόμα αποσπασματικό… Υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός πολιτικού χώρου νε κοινή αναζήτηση. Γιατί πχ, η ανεργία είναι ευθέως συγκρίσιμη, όπως και οι πολιτικές που υιοθετούμε… »

Ο Προέδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda, μίλησε για την ανάγκη διαλόγου Βορρά και Νότου και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η απομείωση του χρέους θα επέτρεπε επενδύσεις και μάλλον θα γλύτωνε χρήματα τόσο για τους Γερμανούς όσο και τους Αυστριακούς. Επεσήμανε, επίσης, πως «όλα αυτά τα μέτρα ακραίας λιτότητας είναι μια ανοησία», ενώ αναφερόμενος στην τακτική της τρόικας τόνισε πως «μια χώρα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί μόνο από τα πάνω, χρειάζεται και η συμμετοχή του λαού».

Στη συνέχεια, ο κ. Swoboda σημείωσε πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις χώρες του Νότου, μέσω των περιφερειακών προϋπολογισμών και την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων. Όπως είπε: «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν (αλλαγές, μεταρρυθμίσεις κ.λπ.) αλλά αυτά πρέπει να γίνουν από κοινού (σ.σ. με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών) και όχι με τη λογική "κάντε αυτό, και μετά θα δούμε", η οποία δεν βοηθάει μια κοινή προσπάθεια».

Ο ισπανός Ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Miguel Angel Martinez μίλησε για την ισπανική εμπειρία της κρίσης και την αποσάρθρωση του κοινωνικού ιστού. Τόνισε, ότι η έλλειψη αλληλεγγύης είναι ένα δηλητήριο που έχει χτυπήσει όλους, αλλά πρώτα, υποστήριξε, θα πρέπε να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της αριστεράς στην κάθε χώρα. «Για να μπορέσουμε- όπως εξήγησε- να διεκδικήσουμε αλληλεγγύη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και να ανακτήσουμε την πολιτική δύναμη μας, η οποία θα μας επιτρέψει να ενώσουμε το λαό υπό τη σημαία της αλληλεγγύης».Αναφέρθηκε, επίσης στον ρόλο των ΜΜΕ. « Παλέψαμε για την ελευθερία του Τύπου και βρεθήκαμε με ένα δεξιό ολιγοπώλιο ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ιταλός ευρωβουλευτής και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας Leonardo Domenici τόνισε ότι δε θα υπάρξει ανάπτυξη εάν δεν υπάρχει συνοχή και μίλησε για την αλληλεγγύη μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων, αλλά και των λαών. Ανέφερε, επίσης, πως οι λύσεις που επιλέχτηκαν - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - για να αντιμετωπιστεί η κρίση ήταν βιαστικές και εστίαζαν στη μείωση των δημόσιων δαπανών, ενώ οι επιπτώσεις της λιτότητας υποτιμήθηκαν από τους διεθνείς φορείς. Ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συμπλήρωσε, ενώ και στελέχη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το παραδέχτηκαν πρόσφατα.

Ο Γ.Γ. Διεθνών Σχέσεων P.S. Πορτογαλίας João Assunção Ribeiro σημείωσε ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας του μεταναστεύουν στο φορολογικό παράδεισο της Ολλανδίας

Ο Συντονιστής Φόρουμ Νεολαίας Braga, Carlos de Sousa Santos, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε διάλογο μεταξύ γενεών όσο και μεταξύ χωρών»
http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=15923