Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αντίθετοι σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, που ως γνωστό ξεκινούν μονίμως από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι παρουσιάζονται έτοιμοι να εμπλακούν σε προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας, για θέματα που αφορούν την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, ώστε να αποφευχθούν κρίσεις. Ενώ δεν εναντιώνονται στην ανακήρυξη ΑΟΖ από την Αθήνα, εν τούτοις καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να αποφύγει μονομερείς ενέργειες».
Η αμερικανική πλευρά ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναπτύξουν τους ενεργειακούς τους πόρους, ενώ υποστηρίζει πλήρως συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα, όπως η συμφωνία της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ και άλλες χώρες της περιοχής.
Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε επίσημα στο «Εθνος”, ότι «υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στο Αιγαίο και υποστηρίζουμε επίσης την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αντίθετοι σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, που ως γνωστό ξεκινούν μονίμως από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι παρουσιάζονται έτοιμοι να εμπλακούν σε προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας, για θέματα που αφορούν την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, ώστε να αποφευχθούν κρίσεις. Ενώ δεν εναντιώνονται στην ανακήρυξη ΑΟΖ από την Αθήνα, εν τούτοις καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να αποφύγει μονομερείς ενέργειες».
Και οι δύο στόχοι είναι προς το εθνικό συμφέρον των στενών συμμάχων μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι δύο (στόχοι) απαιτούν την εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ των δύο αυτών χωρών», τόνισε και πρόσθεσε: «Επικροτούμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας να βελτιώσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να επιλύσουν τις εκκρεμείς διαφορές, όπως διεφάνη πολύ πρόσφατα στην υψηλού επιπέδου συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε αντίθετοι σε προκλητικές ενέργειες και στηρίζουμε τη δέσμευση και των δύο χωρών να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο διάλογο, ο οποίος έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στην μείωση των εντάσεων και άνοιξε το δρόμο προς αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες».
Υπενθύμισε επίσης τις δήλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, ο οποίος εξήγησε την αμερικανική θέση ως εξής: «Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών να ανακηρύξουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η λήψη μονομερών μέτρων. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και τους γείτονές της να χρησιμοποιήσουν διμερή και άλλα κανάλια που έχουν σχέση με γείτονές της για να εξασφαλίσει ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες σε αυτόν τον τομέα γίνονται σε συνεργασία και προς το συμφέρον όλων των μερών». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, συζήτησε χθες στην Κωνσταντινούπολη με την τουρκική ηγεσία το θέμα της ενέργειας στη Μεσόγειο και σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά δεν κατέστη μέχρι χθες το βράδυ γνωστό εάν συζητήθηκε και το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ.