19 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ:ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΟΡΑΤΟΝ


Toυ ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Για να λέμε την αλήθεια ίσως δεν είναι και τόσο αόρατο. Οι Ευρωπαίοι, ειδικά οι Γερμανοί, μπορούσαν να θεωρήσουν ότι έπαιρναν ένα λελογισμένο ρίσκο όταν αποφάσιζαν να φορολογήσουν τις καταθέσεις στην Κύπρο. Όταν ένας λαός μετά τον Παπαδόπουλο καταλήγει στον Αναστασιάδη μπορείς βάσιμα να προβλέψεις ότι είναι ώριμος να αποδεχθεί ότι του επιβάλλεις. Οι λαοί, από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις τις σικελικής εκστρατείας των Αθηναίων ως την εκλογή Αναστασιάδη, δεν είναι άμοιροι ευθυνών.Γράφω πριν από την αναβληθείσα για την Τρίτη σύγκλιση της Κυπριακής Βουλής για να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις. Πιθανολογώ ότι με τα διάφορα «ταξίματα» (θα σας δώσουμε μετοχές, θα αποζημιωθείτε, κλπ) και τις πιέσεις που ασφαλώς ήδη ασκούνται η απόφαση θα εγκριθεί, οριακά έτσι κι αλλιώς, αλλά μια ψήφος στη Δημοκρατία κάνει τη διαφορά, έτσι δεν είναι; Αν αμέσως μετά αρχίσουν όλοι εν χορώ να φωνάζουν «πέφτουμε!!!», ποιος νοιάζεται;


Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα μπορούμε ήδη να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.
1. Ο Σόϊμπλε δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι ο Αναστασιάδης και η ΕΚΤ ήθελαν να φορολογηθούν οι καταθέσεις από το πρώτο Ευρώ. Διότι αλλιώς ο φόρος στις υψηλότερες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) θα ήταν πολύ πάνω από το 10%. Πολλοί θα προσέξουν τον ταξικό χαρακτήρα της απόφασης Αναστασιάδη/ΕΚΤ. Ίσως είναι κατά πολύ σημαντικότερο ότι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, (εδώ η Γερμανία) θεωρεί φυσικό και αναγκαίο να τσαλακώσει εντελώς τον υπηρέτη της, δημοσιοποιώντας όλα του τα κόλπα: ο Αναστασιάδης στο δακρύβρεκτο μήνυμα του ορκίστηκε ότι τον εκβίασαν. Δεν φταίει αυτός για την απόφαση, απλώς την έκανε χειρότερη. Η λέξη «υπηρέτης» αιτιολογείται και από πληροφορίες ότι ο Αναστασιάδης δέχθηκε τηλεφωνική οργισμένη υπόδειξη από τον Πούτιν να κρεμάσει γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.
 
2. Η εντύπωση ότι η Γερμανία επιβάλλει τις θελήσεις της και όλοι ακολουθούν επιβεβαιώνεται πλήρως. Έχοντας, είπαμε, υπολογίσει τα λελογισμένα ρίσκα-θα δούμε τι θα συμβεί αν η πρόταση, παρ' ελπίδα, καταψηφιστεί. Ακόμα και ο Κρούγκμαν αποφεύγει να κάνει προβλέψεις γι' αυτή την περίπτωση, δεν μεγιστοποιεί, πάντως, τους κινδύνους περί διάλυσης της ευρωζώνης, του ευρώ κλπ.
 
3. Η Ρωσία σε τέτοιες συνθήκες είναι η χαμένη της υπόθεσης. Όχι μόνο από οικονομική άποψη (χάνουν, άμεσα,) δισεκατομμύρια οι Ρώσοι καταθέτες. Εξ αρχής στόχος ήταν να μειωθεί, έως να εξαφανιστεί, η Ρωσία από το οικονομικό, ενεργειακό, γεωπολιτικό, παιχνίδι στην περιοχή. Το λάκτισμα δόθηκε. Με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες στην Ελλάδα, όπου εκκρεμεί η πώληση ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Δεν επιβεβαιώθηκαν, ως αυτή τη στιγμή, πληροφορίες (χθες βράδυ) του ΡΙΚ περί γιγαντιαίας προσφοράς του Κρεμλίνου που αντισταθμίζει πλήρως τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.
 
4. Η στρατηγική των ΗΠΑ, σύμφωνα με πολλούς, ήταν να οδηγήσει τη Γερμανία σε χρεοκοπία υποχρεώνοντάς την να φορτωθεί τη χρεοκοπία και τη διάσωση, με γερμανικά λεφτά, των χωρών του Νότου. Η «λύση» στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρή ένδειξη ότι για την ώρα η Γερμανία βρίσκει λύσεις, τουλάχιστον σε μικρές περιπτώσεις, όπως η Κύπρος. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει εξασφαλίσει ότι στην εξουσία βρίσκεται το κατάλληλο υπηρετικό προσωπικό. Όπως τώρα στην Κύπρο όπου θα πληρώσουν όλοι οι Κύπριοι, με προτροπή Αναστασιάδη. Όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Η Ιταλία παραμένει ερωτηματικό, αναπάντητο και επικίνδυνο, ικανό να τινάξει τη «μπάνκα» στον αέρα, κυριολεκτικά.
 
5. Αν οι Κύπριοι καταψηφίσουν το ερώτημα είναι ποιος/ποιοι είναι έτοιμοι να γεμίσουν το κενό. Η Ρωσία φυσικά είναι έτοιμη και οι ΗΠΑ επίσης ασφαλώς δεν θα αδιαφορήσουν. Η Τουρκία ίσως επιχειρήσει να επωφεληθεί αλλά το παιχνίδι δεν είναι για τα δόντια της, θα κινηθεί αν και όσο της το επιτρέψουν, αν δεν θέλει να χάσει μασητήρες και κοπτήρες. Το Ισραήλ έχει ευρύτερα περιθώρια κινήσεων, αλλά πόσα;
 
6. Φήμες, εν καιρώ θα αποδειχθεί αν ήταν μόνο φήμες, υποστηρίζουν ότι «ορισμένοι» ήξεραν και έβγαλαν τα λεφτά τους εγκαίρως έξω. Δηλαδή η εν λόγω απόφαση ήταν εικαζόμενη, αναμενόμενη. Δηλαδή το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας δεν ήταν οι μικροί αθώοι άσχετοι. Ακόμα και οι πιο κουτοί, βγάζουν τα συμπεράσματά τους.
Δευτέρα 18 μαρτίου 2013