Η ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπηρετώντας δυο στόχους: παραμονή στην Ευρωζώνη και πολιτική σταθερότητα. Και οι δυο συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την ομαλή πολιτική και αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Δεν αρκούν όμως, απαιτείται πρόγραμμα εθνικής ανάκαμψης, ολοκληρωμένο, ιεραρχημένο και με χρονοδιαγράμματα. Αυτό κρίνεται στην τωρινή συγκυρία. Για μας είναι στοιχείο πολιτικού πολιτισμού οι συνεργασίες, γιατί αποτρέπουν το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, ενθαρρύνουν το διάλογο και την κοινωνική πρόοδο και τονώνουν τη Δημοκρατία. Δεν τις μετρούμε με το ζύγι ή το μέτρο αλλά με την αξιοπιστία και την αποδοτικότητά τους. Τις πραγματοποιούμε δε στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
2. Εκφράσατε δυσαρέσκεια για υπουργούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους. Πρόσφατο παράδειγμα οι σχεδιασμοί του Υπουργού Εργασίας για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Η ΔΗΜΑΡ το έθεσε στον Πρωθυπουργό; Και αν ναι, τι απάντησε;
Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά νοοτροπίας. Το καίριο ερώτημα είναι γιατί ένας υπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς καν να ενημερώσει, ανοίγει, από τηλεοράσεως και εν θερμώ, θέματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα και γνωρίζοντας καλά ότι οι εταίροι της κυβέρνησης θα αντιδράσουν. Για να εισπράξει επιδοκιμασία από κάποιο κομματικό ακροατήριο; Μου φαίνεται πολύ χαμηλός στόχος στη σημερινή συγκυρία. Οι συμπεριφορές αυτές είναι επικίνδυνες. Διότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και οι τρεις συμμετέχοντες στην κυβέρνηση. Κι αν το κάνουμε, σας διαβεβαιώνω, την επόμενη μέρα δεν θα έχουμε κυβέρνηση αλλά Βαβέλ. Σε κάθε περίπτωση - απευθύνομαι και στους νεοδημοκράτες- στη Δημοκρατική Αριστερά και τιμούμε και σεβόμαστε τις συνεργασίες μας. Απαιτούμε όμως το ίδιο κι από τους εταίρους μας. Υπενθυμίζω δε ότι συνεργασία σημαίνει καθαρές συνεννοήσεις ανάμεσα και στα τρία κόμματα. Αυτό θα πρέπει να το συνηθίσουμε.
3. Στις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων εσείς απαντάτε με την κινητικότητα. Ωστόσο, αν η Τρόικα επιμείνει στις απολύσεις, θα υπαναχωρούσατε στο όνομα της παραμονής της χώρας στο ευρώ;
Η αναγκαία αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα μπορεί να επιτευχθεί με την κινητικότητα, τις μετατάξεις και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δηλαδή με το σχέδιο Μανιτάκη. Χωρίς απολύσεις! Θα επιμείνουμε.
4. Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη αδυναμία που αντιμετωπίζει τώρα η διακυβέρνηση της χώρας;
Η αναγκαία σπουδή για τη στήριξη των ασθενέστερων. Καθυστερούμε. Καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας απαιτεί χρόνο, η στήριξη των ανέργων και των ασθενέστερων μπορεί και πρέπει να είναι άμεση και συνεχής. Στη ΔΗΜΑΡ αυτό θεωρούμε πως πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης στη φάση αυτή. Σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας της κυβέρνησης υπάρχουν δυσαρμονίες. Φυσιολογικές κάποιες, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα πολυκομματικών κυβερνήσεων αλλά και εμπόδια από εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι παρήλθε η εποχή που το κράτος ήταν μαγαζάκι των κυβερνώντων. Ανεπιστρεπτί!
5. Φωνές στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ καταγγέλλουν ότι το ηγετικό επιτελείο της απομακρύνθηκε από τις αρχικές θέσεις που είχε το κόμμα στις εκλογές, ακόμη και από την προγραμματική συμφωνία που είχατε με τους άλλους δυο κυβερνητικούς. Εσείς δεν βλέπετε καμία αλλαγή;
Αλλαγή καμιά! Αποκλίσεις και αντιθέσεις ανάμεσα στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και στις κυβερνητικές θέσεις βλέπω πολλές. Και είναι απολύτως φυσικό. Μια τρικομματική κυβέρνηση υλοποιεί τη σύνθεση ή την κοινή συνισταμένη των τριών προγραμμάτων, όχι το πρόγραμμα του ενός. Και το νόημα των κόκκινων γραμμών δεν είναι εκβιαστικό, «υιοθέτησε τη θέση μου αλλιώς αποχωρώ» αλλά συναινετικό, «σεβάσου τα αδιαπραγμάτευτα της φυσιογνωμίας μου». Συνεργασία, ξαναλέω, σημαίνει έντιμος και διαφανής συμβιβασμός. Εκείνους δε, οι οποίοι μας κριτικάρουν, τάχατες από αριστερά, γιατί δεν ρίξαμε την κυβέρνηση π.χ. για τις επιτάξεις, τους καλώ να φανταστούν τι θα γινόταν σε όλα τα μέτωπα, εργασιακά, απεργιακά και θεσμικά, αν δεν ήταν η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
6. Πώς βλέπει αλήθεια ένα αριστερό κόμμα τις επιστρατεύσεις; Οι ενστάσεις που διατυπώνει, του δίνουν άφεση;
Σας απάντησα ήδη νομίζω. Όσο για την άφεση, τη χρειάζεσαι, όταν αμαρτάνεις, όχι όταν, όπως εμείς,, καίγεσαι σ΄ένα καμίνι για αμαρτίες άλλων, ενώ μπορούσες να σφυρίζεις αδιάφορα κι ευχάριστα.
7. Σε ποια σημεία θα εστιάσει η ΔΗΜΑΡ κατά το επόμενο διάστημα;
Στη στήριξη των ασθενέστερων και των απόρων ανέργων, στη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος (εκλογικό σύστημα, πολιτικό χρήμα, λειτουργία Κοινοβουλίου, ευθύνη υπουργών και δημοσίων λειτουργών κ.α.) και στον αναπροσανατολισμό της δημόσιας διοίκησης.
8. Θα δεχθείτε την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για διάλογο; Απορρίπτετε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
Βασική στρατηγική μας κατεύθυνση είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή με συνέπεια. Χωρίς κινήσεις κορυφής, που αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν.
Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».
Οι Τράπεζες δεν φαίνεται να ρίχνουν λεφτά στην αγορά. Είναι νεκροζώντανες.Πώς θα αντιμετωπιστεί το μέγιστο θέμα της ρευστότητας;Το θέμα είναι υπαρκτό και το έχω θέσει. Το πρόβλημα της ρευστότητας, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. Πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και να υπάρχει δέσμευση των τραπεζών, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, για να χρηματοδοτήσουν την αγορά. Πρέπει κατεπειγόντως να απελευθερωθούν πόροι για αναπτυξιακά έργα, να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, να ανοίξουν δουλειές, να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη χώρα μας.
Η αιμορραγία στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται ακάθεκτη. Επιχειρήσεις κλείνουν ή μειώνουν το προσωπικό τους και η ανεργία τραβά στα ύψη. Γιατί στο δημόσιο δεν απολύονται τουλάχιστον οι επίορκοι; Τι κράτος είναι αυτό που εμφανίζεται να το πιέζει η Τρόικα να διώξει επίορκους υπαλλήλους;
Οι επίορκοι θα απολυθούν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στις δυσλειτουργίες, δυσλειτουργίες από το παρελθόν, των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
Πώς κρίνετε ως τώρα το πείραμα της τρικομματικής; Ποιες είναι οι δύο μείζονες δικές σας προτεραιότητες για την κυβέρνηση; Ποια είναι τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια στην κυβερνητική συνεργασία;
Η κυβερνητική συνεργασία κρίνεται θετική, με το δεδομένο ότι ανταποκρίνεται σε εκείνα που προσδιορίζουν τις άμεσες προτεραιότητες. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η χώρα διέφυγε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και παρέμεινε στο ευρώ. Βεβαίως η τελική αποτίμηση θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Σε αυτή την φάση οι βασικές μας προτεραιότητες είναι η προστασία των αδύναμων στρωμάτων, η εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και οι μεταρρυθμίσεις. Θεωρούμε ότι εκεί πρέπει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση, όπως κάνει η ΔΗΜΑΡ με τις αναλυτικές προτάσεις που έχει καταθέσει για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.
Θα πάει η κυβέρνηση ως το συνταγματικό πέρας της θητείας της ή βλέπετε εκλογές του χρόνου τον Ιούνιο μαζί με τοπικές και ευρωεκλογές;
Ο στόχος και η επιλογή μας είναι η εξάντληση της τετραετίας. Θεωρώ ότι είναι απολύτως ρεαλιστικός. Άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογές.
Ο Τσίπρας σας κατηγορεί ως «δειλό, μοιραίο και άβουλο αντάμα» παραφράζοντας το στίχο του Κώστα Βάρναλη. Πώς το σχολιάζετε;
Η ΔΗΜΑΡ έκανε την πιο τολμηρή και υπεύθυνη επιλογή, στην πιο κρίσιμη φάση της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας. Αναφέρομαι στη συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και σωτηρίας. Άλλοι ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο προτάσσοντας το κομματικό από το συμφέρον του τόπου. Κατά συνέπεια η ΔΗΜΑΡ είναι κόμμα τολμηρό, χρήσιμο για τη χώρα και την κοινωνία, που αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες χωρίς να λογαριάζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Παραφράζοντας τον Καβάφη, θεωρώ ότι είμαστε «αληθινά γενναίοι», «μένουμε ευγενείς», «με φρόνημα αγέρωχο όταν όλα καταρρέουν και αμφισβητούνται».
Υπάρχει στροφή του Τσίπρα προς το Καραμανλικό μπλοκ της ΝΔ; Αν ναι, την κρίνετε ως στρατηγική στόχευση στον κεντρώο χώρο ή ως κάτι περιστασιακό;
Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζονται με τακτική πολυσυλλεκτισμού. Θα σας έλεγα ότι μιλάμε για ένα κόμμα που έχει ποικιλία επιλογών για να καλύπτει πολλές διαθέσεις. Και λίγο Τσάβες, και λίγο Ομπάμα, και λίγο Καραμανλή, και λίγο Σόιμπλε και λίγο Γκράμσι. Οι στρατηγικές στοχεύσεις δεν γίνονται με αντιφάσεις και με πολιτικό εκκρεμές.
Υπήρξατε στο παρελθόν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Πώς κρίνετε τις δικαστικές αποφάσεις για Παπαγεωργόπουλο και Τσοχατζόπουλο; Δίκαιες; Δίκαιες αλλά αυστηρές; Άδικες; Έχετε μήπως την αίσθηση ότι πάμε σε μια κατάσταση ελληνικής έκδοσης της «επιχείρησης καθαρά χέρια»;
Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους. Η Δικαιοσύνη οφείλει να μην διακρίνει πολιτικούς από μη πολιτικούς. Όχι, δεν πιστεύω ότι πάμε σε ελληνική έκδοση «επιχείρησης καθαρά χέρια»
Γιατί απορρίψατε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση Βενιζέλου για κοινή κάθοδο στις εκλογές; Η πολιτική καταγωγή σας από ΚΚΕ Εσ., ΕΑΡ , ενιαίο Συνασπισμό, υποστηρίζει τις συνεργασίες. Πώς φαντάζεστε εσείς μια τέτοια προοπτική;
Η ∆ηµοκρατική Αριστερά είναι δύναµη ανασυγκρότησης του χώρου του δηµοκρατικού σοσιαλισµού µε βάση τη φυσιογνωµία και τις πολιτικές θέσεις που αντιστοιχούν στην έννοια και το πολιτικό περιεχόµενο του δηµοκρατικού σοσιαλισµού. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά κινήσεις κορυφής, αλλά έναν αστερισµό κινήσεων και προσώπων. Η ∆ΗΜΑΡ θα συναντηθεί µε όλο αυτό τον κόσµο. Θα ενισχύσει την παρουσία της ως δύναµη ανασυγκρότησης αυτού του χώρου και ως καταλύτης για ένα νέο πολιτικό σχέδιο. Στόχος µας είναι να δηµιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση µιας συµµαχίας ευρύτερων δυνάµεων της δηµοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και δυνάµεων της σοσιαλδηµοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες µας οδήγησαν στην κρίση. Η διαμόρφωση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν θα γίνει ούτε με συναντήσεις κορυφής, ούτε με κομματικές συμπράξεις.
Γιατί δεν προωθείτε αξιοκρατικές επιλογές για τους επικεφαλής Οργανισμών και μένετε σε μία ποσοστιαία κομματική κατανομή θέσεων μεταξύ των τριών εταίρων της κυβέρνησης;
Σας καλώ να κρίνετε και να συγκρίνετε όλα τα πρόσωπα που έχει επιλέξει η ΔΗΜΑΡ για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Θα δείτε ότι πρόκειται για απολύτως αξιοκρατικές επιλογές. Από κει και πέρα υπάρχουν επιλογές προσώπων με τις οποίες μπορεί να διαφωνούμε, ωστόσο μιλάμε για μια κυβέρνηση τρικομματική και όχι της ΔΗΜΑΡ.
Θα μπείτε προσωπικά σε νέα κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού; Αν όχι εσείς, κορυφαία πολιτικά στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ;
Το θέμα της αντιπροεδρίας, όπως και αυτό του ανασχηματισμού δεν μας έχει απασχολήσει καθόλου. Το μείζον για τη ΔΗΜΑΡ είναι η συνοχή της κυβέρνησης και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.
Υπάρχει θέμα αλλαγής των Μανιτάκη, Ρουπακιώτη;
Περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο τον κ. Μανιτάκη, όσο και τον κ. Ρουπακιώτη. Το έργο που επιτελούν είναι σημαντικό και βαθύτατα προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό.
Κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναρωτιούνται γιατί μένετε στην κυβέρνηση, αφού όλες οι μείζονες αποφάσεις της απέχουν από το ιδεολογικό status σας;
Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν μιλάμε για μια κυβέρνηση ιδεολογικής συμφωνίας, αλλά για μια κυβέρνηση στη βάση των αναγκών της χώρας. Αν η ΔΗΜΑΡ δεν είχε στηρίξει αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα θα είχε πάει σε νέες εκλογές, που θα οδηγούσαν στη χρεοκοπία και στη δραχμή.