04 Μαρτίου 2013

Τα δύο κριτήρια πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Το τίμημα και οι όροι προμήθειας φυσικού αερίου για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι τα κύρια κριτήρια για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Την επισήμανση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Ο κ. Κεδίκογλου, που βρέθηκε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, επανέλαβε για ακόμη μία φορά τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι εταιρείες για την απόκτηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ: «Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σύμφωνα με τον νόμο και θα νικήσει η καλύτερη πρόταση. Εδώ έχουν σημασία δύο παράγοντες: η τιμή που θα προσφερθεί και το gas plan, δηλαδή οι όροι της προμήθειας της Ελλάδας με φυσικό αέριο, στη διάρκεια 10 ετών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο RIA Novosti.
Διάψευση
Ο ίδιος διέψευσε ότι υπήρχαν ή ότι διαπιστώνονται παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης. Ο κ. Κεδίκογλου κλήθηκε να σχολιάσει το αν οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική πίεση στην Ελλάδα και απάντησε: «Αυτό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα». Εξάλλου, στο ενδεχόμενο να αποκτά η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, προβάδισμα λόγω της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού TAP, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο εξελίξεων. Υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος σκοπός που έχει η Ελλάδα: Αντί για πελάτης να γίνει παίκτης στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, οι δεσμευτικές προσφορές των εταιρειών που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ενώ η κυβέρνηση θα πάρει τη σχετική απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού πριν από το τέλος του χρόνου. Ενδιαφέρον έχει επίσης η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ως προς την παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας μας μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού από τη ρωσική Gazprom. Αυτή λήγει το 2016 και σύμφωνα με τον ίδιο θα παραταθεί, αλλά πρέπει να εξεταστούν κάποια θέματα. Πιθανότατα η κυβέρνηση, λένε πληροφορίες, να διαπραγματευτεί μείωση της τιμής του αερίου. πηγή: ethnos.gr