04 Μαρτίου 2013

Αντιστάσεις Χάρτα δεοντολογίας σκληρής δοκιμασίας!

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Στην πράξη θα κριθεί αν αυτή η Κυβέρνηση θα αποδειχθεί σωτήρια για τον τόπο και το μέλλον του
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε διάστημα μόλις λίγων 24ώρων, πέτυχε να μας εκπλήξει δυσάρεστα και ευχάριστα. Πρώτα με τον σχηματισμό κυβέρνησης… κομματικής (και όχι… «εθνικής», τι σημαίνει «εθνικής»;) σωτηρίας, με τη συμπερίληψη έξι υπουργών υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν. Και ύστερα με την εξαγγελία της Χάρτας Δεοντολογίας, με την οποία αιφνιδίασε τους υπουργούς του. Επίσης τους εφοδίασε με ένα αντίτυπο της ογκωδέστατης -πέραν των 1000 σελίδων- ετήσιας Έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας και με ένα αντίτυπο του Συντάγματος. Είναι η πρώτη φορά που ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δημόσια, ζητά από τους υπουργούς του όχι μόνο να υπογράψουν αλλά και να σεβαστούν και να τηρήσουν μία Χάρτα Δεοντολογίας. Ουσιαστικά, ο Ν. Αναστασιάδης απαιτεί από τους υπουργούς να είναι υπόδειγμα, παράδειγμα και αγλάισμα συμπεριφοράς, νοοτροπίας, ενέργειας και δράσης, ώστε να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Κυβέρνησης.

Την τελευταία πενταετία δημιουργήθηκε μέγα χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση Χριστόφια και τους πολίτες, πρώτα εξαιτίας της νοοτροπίας και εγκληματικών λαθών της στο Κυπριακό, στην εσωτερική διακυβέρνηση και κυρίως μετά την τραγωδία στο Μαρί. Η απελθούσα Κυβέρνηση άφησε μια βαριά και ασήκωτη κληρονομιά στη νέα: Είναι η κομματικοποίηση και η ΑΚΕΛοποίηση της Δημόσιας και Ημικρατικής Υπηρεσίας. Να εννοήσουμε, λοιπόν, με βάση τη Χάρτα που ο Ν. Αναστασιάδης επέδωσε και αξίωσε όπως οι υπουργοί του την εφαρμόσουν πιστά, ότι τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην και θα ακολουθήσουν τελείως διαφορετική πορεία από αυτήν που γνωρίζουμε; Μα, όλοι σχεδόν οι υπουργοί είναι κομματικά στελέχη. Έστω και αν έχουν αποποιηθεί την κομματική ιδιότητά τους, δεν παύουν να προέρχονται από κόμματα. Να εννοήσουμε, συνεπώς, ότι στο εξής δεν θα δούμε κανένα φαινόμενο ρουσφετιού, καμίαν αναξιοκρατική προαγωγή ή διορισμό, καμία εισπήδηση -από παράθυρα και τρύπες- ευνοούμενων της σημερινής εξουσίας;


Εκτός και αν μας πουν και οι νυν κυβερνώντες ότι ανταποκρίνονται σε… «κοινωνικές αδικίες»! Έχουμε μια ελπίδα: Η διαβεβαίωση του Ν. Αναστασιάδη ότι θα φανεί αμείλικτος σε φαινόμενα διαφθοράς και ότι τάσσεται και απαιτεί διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό του πολίτη, ώστε το κράτος να λειτουργήσει αξιοκρατικά. Για να συμβεί αυτό, πρώτα οι υπουργοί καλούνται να αποδείξουν και να πείσουν ότι, όντως, είναι και θα παραμείνουν υπεράνω υποψίας και αμφιβολιών, εκ μέρους των πολιτών, και θα αποτρέψουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος. Η Χάρτα αναφέρει ρητά πως «κατά την ανάληψη και την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους (οι υπουργοί) συμπληρώνουν και υπογράφουν δήλωση συμφερόντων (περιουσιακά στοιχεία, κ.ά.), η οποία και δημοσιεύεται». Πότε θα δούμε δημοσιευόμενην αυτήν τη δήλωση; Είναι, όμως, και κάτι άλλο, εξίσου και περισσότερο σημαντικό: Οι υπουργοί αποποιήθηκαν και δεν θα έχουν κομματικά αξιώματα όσο συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Ορθά!

Όμως, είναι τα περιουσιακά στοιχεία τους και δη οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματικά γραφεία τους. Γιατί δεν αναφέρεται τίποτε γι’ αυτά; Όταν μιλάμε για διαφάνεια, εννοούμε πλήρη και όχι λειψή. Ήδη, δύο υπουργοί, οι Σ. Χάσικος και Χάρης Γεωργιάδης δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με οικογενειακές και άλλες επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι υπουργοί, πότε θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο; Αρκετοί είναι δικηγόροι και άλλοι έχουν άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Αφού, λοιπόν, υποχρεώνονται στο εξής να αφιερωθούν αποκλειστικά και μόνον «στην άσκηση των υπουργικών καθηκόντων τους», οφείλουν να παραιτηθούν και από τις δικές τους επιχειρήσεις, γραφεία ή και θέσεις σε οργανισμούς. Ο Ν. Αναστασιάδης έβαλε τους υπουργούς του σε μίαν απίστευτη μέγκενη. Καλώς! Αναμένουμε να δούμε αποτελέσματα επειδή από αυτά θα κριθούν και όχι από διακηρύξεις ή προθέσεις ή από την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος «Γέρος της Δημοκρατίας», κάποτε διασάλπισε: «Δεν είναι μόνον το πρόγραμμα ούτε μόνον οι ικανότητες των κυβερνητών. Πέραν αμφοτέρων υπάρχει κάτι απείρως σημαντικώτερον και βαθύτερον. Είναι η Πίστις! Μόνον η Πίστις μεταβάλλει το άθλιον επάγγελμα του πολιτευομένου εις Ιεράν Εθνικήν Αποστολήν». Ποιος διαφωνεί; Τα προγράμματα είναι ωραία μέχρι την ώρα που αρχίζει η υλοποίησή τους. Οι διακηρύξεις είναι εντυπωσιακές μέχρι τη στιγμή της εφαρμογής τους. Και η Χάρτα Δεοντολογίας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι, όντως, πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα. Θα αναμείνουμε να τη δούμε υλοποιούμενη στην πράξη. Εκεί θα κριθούν και το πρόγραμμα και οι διακηρύξεις και οι εντολές. Κυρίως, αν αυτή η Κυβέρνηση θα αποδειχθεί σωτήρια για τον τόπο και το μέλλον του.