04 Μαρτίου 2013

Σοβαρό κενό στην ΑΟΖ της Κύπρου

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣΑντιστράτηγος ε.α.
  Είναι αναγκαίο να ενεργήσουμε άμεσα με επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια και αξιοποίηση της Ε.Ε. ως μοχλού πίεσης προς την Τουρκία
Τα γεγονότα πριν επισυμβούν ρίχνουν τη σκιά τους. Με στρατιωτική ορολογία ομιλούντες, μας προειδοποιούν με «ενδείξεις», που πρέπει να αναλύονται και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα έγκαιρης αντιμετώπισης των γεγονότων.
Η Τουρκία έθεσε ως στόχο την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ., όχι μόνο στην ξηρά και τον αέρα, αλλά και στον θαλάσσιο χώρο της και ιδιαίτερα την ΑΟΖ της, που έχει φυσικό πλούτο, τον οποίο επιβουλεύεται. Για την επίτευξη του στόχου της η Τουρκία ακολουθεί στρατηγική δημιουργίας de facto κατάστασης με τη χρησιμοποίηση όλων των μέσων (πολιτικών, διπλωματικών, στρατιωτικών, οικονομικών, ψυχολογικών κ.ά.) και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο σε βάρος της Κ.Δ. Να υπενθυμίσω ακροθιγώς τις απειλές κατά της Κ.Δ., την παρενόχληση με το πολεμικό ναυτικό και αεροπορία της των ερευνών της Κ.Δ., την εκτέλεση στην ΑΟΖ της Κύπρου στρατιωτικών ασκήσεων και παράνομων ερευνών για υδρογονάνθρακες συνοδεία πολεμικών πλοίων, την έκδοση χαρτών καταπάτησης μεγάλων τμημάτων της ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, την αδειοδότηση της Τουρκικής ΤΡΑΟ για έρευνες στην ΑΟΖ τους.

Η Τουρκία…

Ιδιαίτερα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία παρεμβαίνει δυναμικά με συστηματικές ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους και παρεμβολή της (δίκην σφήνας) για να διακόψει τη θαλάσσια συνέχεια Ελλάδας-Κύπρου, εκμεταλλευόμενη το κενό που υπάρχει:


*Επιδιώκει απ’ ευθείας οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, καταπατώντας μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις που ανήκουν στις ΑΟΖ της Κ.Δ. και Ελλάδας.

*Δεν αναγνωρίζει ότι η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Κρήτη και το Καστελλόριζο, έχουν δικαιώματα σε ΑΟΖ, ούτε και η Κ.Δ. δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16΄ 18΄΄ Ε, δηλαδή προς δυσμάς πέραν των χωρικών υδάτων της.

*Πραγματοποιεί αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς να ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία δέσμευσης περιοχών στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, που αποτελούν περιοχές του FIR και Έρευνας-Διάσωσης της Ελλάδας και ΚΔ.

*Την 27η Απριλίου του 2012 έδωσε άδεια ερευνών στην ΤΡΑΟ σε θαλάσσια τεμάχια που όρισε παράνομα σε βάρος της ΑΟΖ/Ελλάδας (5033, 5035, 5028, 5034) και ΚΔ (5027, 5028, 4511, 4321, 4512) στον χώρο μεταξύ Ρόδου - Κύπρου. Η Ελλάδα αντέδρασε με ρηματική διακοίνωση την 20ή Φεβρουαρίου 2013.

*Προετοιμάζει πυρετωδώς δύο σκάφη ερευνών μεγάλου βάθους (απέκτησε υπερσύγχρονο Νορβηγικό σκάφος κατασκευής 2011, και του έδωσε το πειρατικό όνομα Barbarossa) και εξήγγειλε ότι το 2013 θα πραγματοποιήσει έρευνες στη Μεσόγειο.

Υποτονική αντιμετώπιση
Η Κ.Δ. αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πολύ υποτονικά με απλές καταγγελίες στα ΗΕ, που ουδόλως ανακόπτουν την τουρκική προκλητικότητα. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητά της η Κ.Δ. με την εφαρμογή αξιόπιστης στρατηγικής ανάσχεσης που κατ’ ελάχιστο να περιλάβει τις πιο κάτω ενέργειες:

*Να ζητήσει παρέμβαση της ΕΕ, η οποία να απειλήσει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν η Τουρκία επαναλάβει τις παράνομες έρευνές της στην ΑΟΖ της ΚΔ. Η Τουρκία με την υποτελή διοίκηση της «ΤΔΒΚ» διεκδικεί παράνομα τα 11 από τα 13 θαλάσσια τεμάχια που καθόρισε η ΚΔ στις νότιες ακτές της. Η Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2012 εξέδωσε ανακοίνωση ότι μέρος των υπ’ αριθμόν 1,4,5,6,7 τεμαχίων της ΚΔ, βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και η «ΤΔΒΚ» τον Σεπτέμβριο 2011 ανέθεσε στην ΤΡΑΟ έρευνες στα τεμάχια της ΚΔ υπ’ αριθμόν 1,2,3,8,9,13,12 που πραγματοποίησε το PIRI REΪS.

*Να προσφύγει η ΚΔ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις που εκτέλεσε η ΤΡΑΟ το 2012 στα κατεχόμενα (έδαφος της ΕΕ)

*Να ανακηρύξει μονομερώς η ΚΔ τα θαλάσσια όρια της ΑΟΖ της προς Δυσμάς και Βορρά, στη βάση της αρχής της μέσης γραμμής (median line) στα πλαίσια των διατάξεων της Συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας (1982) και να ενημερώσει τα ΗΕ (Η οριοθέτηση θα ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο με διαβουλεύσεις με τα γειτονικά κράτη).

*Να ενισχυθεί η στρατιωτική ισχύς της ΚΔ με αναζωογόνηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με Ελλάδα (να επαναρχίσουν οι ασκήσεις ΤΟΞΟΤΗΣ - ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ) και εξοπλισμό του πολεμικού ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με πυραυλακάτους και άλλα αναγκαία μέσα.

*Να προχωρήσει η ΚΔ σε συμμαχία με το Ισραήλ στη βάση κοινών συμφερόντων, και να επενδύσει στην προοπτική δημιουργίας ενός νέου ενεργειακού άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-ΕΕ με ενεργό συμμετοχή της ΚΔ, στη διαμόρφωση νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, που θα παρέχει εναλλακτική επιλογή στην Ευρώπη από μονοπωλιακές καταστάσεις.

Να ενεργήσουμε άμεσα
Είναι αναγκαίο να ενεργήσουμε άμεσα με επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια (όπως πράττει εντατικά το Ισραήλ και η Τουρκία) και αξιοποίηση της ΕΕ ως μοχλού πίεσης προς την Τουρκία. Γνωρίζουμε τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας και καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει να αδρανούμε και να λειτουργούμε κάθε φορά σε κατάσταση πανικού, και σπασμωδικά όταν επισυμβούν τα γεγονότα που επίκεινται και ουσιαστικά έχουν προαναγγελθεί από την Άγκυρα.