22 Μαρτίου 2013

Η Μόσχα παζαρεύει το δικό της μπόνους

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
 Την ελπίδα του ότι θα βρεθεί μια κατά μέγιστο βαθμό ισορροπημένη απόφαση, που και θα βοηθήσει την Κύπρο και δεν θα πλήξει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε για πρώτη φορά ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε «προφανές σχέδιο διάλυσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου». Ο κ. Μεντβιέντεφ είπε ότι με εντολή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκορ Σουβάλοφ έκανε δεκτό τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, οι διαβουλεύσεις με τον οποίο θα συνεχιστούν και σήμερα.Ο Ντ. Μεντβιέντεφ προέβλεψε επικίνδυνες αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις έως τώρα επιλογές Ε.Ε. και κυπριακής κυβέρνησης, τις οποίες σύγκρινε με «ταύρο εν υαλοπωλείω» και «σοβιετικού τύπου αντιμετώπιση των αποταμιεύσεων», προειδοποιώντας ότι οι ζημιές για τα ρωσικά συμφέροντα μεγαλώνουν όσο μένουν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες.


Kαταγγελία συμφωνίας
 Ο Ρώσος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι εφόσον δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν τα ρωσικά συμφέροντα, η Μόσχα εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο καταγγελίας της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, καθώς και δικαστικών προσφυγών εναντίον των υπευθύνων, εκφράζοντας την απορία του, γιατί εμποδίζονται να λειτουργήσουν οι υγιείς τράπεζες ή οι τράπεζες με ρωσική συμμετοχή, που δεν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Ο κ. Μεντβιέντεφ ξεκαθάρισε ότι θα θέσει επισταμένως το ζήτημα της κυπριακής κρίσης και των ευρωπαϊκών επιλογών κατά τις διήμερες διαβουλεύσεις του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος έφτασε στη Μόσχα συνοδευόμενος από 15 και πλέον επιτρόπους για συζητήσεις εφ’ όλης της ευρωρωσικής ύλης.

«Αφού δεν συμβουλεύθηκαν όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ας τα αποφασίζουν όλα εντός Ε.Ε., αν και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι το καλύτερο», ειρωνεύτηκε ο Ντ. Μεντβιέντεφ στρέφοντας ξανά τα βέλη του και εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης, οι παλινωδίες της οποίας φαίνεται πως ενίσχυσαν την καχυποψία του μοναδικού ίσως παραδοσιακού συμμάχου της χώρας.

Υπό αυτό το βαρύ κλίμα κριτικής διεξήχθη ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων του Μ. Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα, ενώ το ίδιο συνέβη και κατά τη συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σουβάλοφ, με τον οποίο προφανώς διευρύνθηκε η ατζέντα των θεμάτων και πέραν της στενά «χρηματοπιστωτικής» διάστασης. Η Μόσχα δεν δείχνει μέχρι στιγμής ενθουσιασμό, αλλά ούτε και κάποια βιασύνη για την εκπόνηση του «πακέτου διάσωσης» που αναμένει η Κύπρος, ανεβάζοντας προφανώς το τίμημα των ανταλλαγμάτων που θα διεκδικήσει τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό διαμόρφωση «πακέτο ρωσικής σωτηρίας» επρόκειτο να τεθεί υπ’ όψιν της ανώτατης ρωσικής ηγεσίας (Μεντβιέντεφ και εν συνεχεία Πούτιν), χωρίς όμως να προκύπτει από πουθενά ότι η διαβούλευση αυτή μπορεί να καταλήξει με την επιθυμητή για την κυπριακή πλευρά ταχύτητα και με το επιζητούμενο οπωσδήποτε αποτέλεσμα. ΜΜΕ και ποικίλης αξιοπιστίας διαρροές κάνουν λόγο για παζάρια γύρω από τη Λαϊκή Τράπεζα, μερίδια υδρογονανθράκων και διευκολύνσεις ελλιμενισμού έως και παραχώρηση ρωσικού ναύσταθμου, ως αντάλλαγμα σε μια ουσιαστική βοήθεια, ενώ διπλωματικές πηγές στη Μόσχα υπενθύμιζαν ότι «η ρωσική πλευρά δεν έδινε επί οκτώ μήνες το νέο δάνειο των 5 δισ. στον «φιλορώσο» Δημήτρη Χριστόφια, δεν θα είναι εύκολο να το δώσουν γρήγορα στον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε φροντίσει σε ανύποπτο χρόνο να θυμηθεί ακόμη και την ξεχασμένη ΝΑΤΟϊκή «Εταιρική Σχέση για την Ειρήνη», στην οποία θα μπορούσε να ενταχθεί η Κύπρος», προκαλώντας πρόσθετο εκνευρισμό στη Μόσχα.

avgerinos@ellada-russia.gr