Προληπτική προβολή προσκομμάτων, ενόψει ενδεχόμενης νομιμοποίησης (από μια συμφωνία με την τρόικα ή με τη Μόσχα) της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, συνιστά η προειδοποίηση της Τουρκίας, δια στόματος μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων της, ότι θα παρέμβει με όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα, καθώς “αυτοί οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι ανήκουν και στις δύο κοινότητες και η μελλοντική εκμετάλλευσή τους δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά”. Σε κάθε περίπτωση, η ανακύκλωση των οικονομικών με τις γεωπολιτικές πιέσεις προς τη Λευκωσία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο το ότι οι απόψεις αυτές διακινούνται μέσω του πρακτορείου Reuters, το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε ήδη επιδράσει καταλυτικά στην διαμόρφωση του γενικότερου κλίματος, με το αποκλειστικό ρεπορτάζ για τη “φορτισμένη” συνεδρίαση του EWG το βράδυ της Τετάρτης, όπου η κυπριακή πλευρά απαξίωσε να εκπροσωπηθεί και όπου συζητήθηκε ανοιχτά το ενδεχόμενο εξώθησης της Κύπρου εκτός ευρωζώνης.
Ούτε, πάλι, είναι τυχαία η εκτενής προβολή από τον τουρκικό Τύπο των “σκιών” που έριξε ως προς την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στους Financial Times και λοιπά ευρωπαϊκά μέσα, ότι η αξία των κοιτασμάτων δεν είναι διαπιστωμένη και άλλωστε “υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία”.
Μέσα στο ίδιο 24ωρο, άλλωστε, έκανε την εμφάνισή της στο μπλογκ των Financial Times η “πρόταση”, έστω και ιδιώτη αναλυτή, για στήριξη της κυπριακής οικονομίας από... την Τουρκία, με αντάλλαγμα την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν και προοπτική την συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου, προς ελάφρυνση της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της γείτονος.
Όλα αυτά, ενώ, σε κατάλληλα υποστήριξη των λόγων με έργα, από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Bilim 2”, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας “για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες” (βλ. διάβημα διαμαρτυρίας). Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, το “Bilim 2” κινούνταν ανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελλόριζου.
Σε ευρύτερο πλαίσιο, υπενθυμίζεται η πρόσφατη εντυπωσιακή απόφαση του Ισραήλ (όπου ως γνωστόν πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Barack Obama το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό για τη νέα θητεία του) να προπωλήσει στην ρωσική Gazprom φυσικό αέριο που θα αντληθεί από το κοίτασμα Tamar, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί προσπάθεια (άραγε με αμερικανική συναίνεση;) για “ενσωμάτωση” των ρωσικών συμφερόντων στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.
http://www.capital.gr