22 Μαρτίου 2013

Ένοχος ο 24χρονος της Χεζμπολάχ για σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ90m-vmq3P4tu7U6HQOytFHSw-kQt2iYvYKzPq1ivZyptvg5Qd
Ένοχο για παροχή βοήθειας στο σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο έκρινε σήμερα το κυπριακό δικαστήριο μέλος της Χεζμπολάχ.Το τριμελές δικαστήριο βρήκε τον 24χρονο Χοσσάμ Ταλέμπ Γιακούμπ, σουηδικής και λιβανικής υπηκοότητας, ένοχο για πέντε από τις οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για συνωμοσία και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Το δικαστήριο απέρριψε το υπερασπιστικό επιχείρημα του Γιακούμπ ότι δεν γνώριζε με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιούνταν οι πληροφορίες που του ανέθεσε να συλλέξει για λογαριασμό της Χεζμπολάχ ο σύνδεσμός του στον Λίβανο.
Στις πληροφορίες συμπεριλαμβάνονταν οι ώρες άφιξης ισραηλινών πτήσεων και τα ξενοδοχεία, όπου συνήθως διαμένουν Ισραηλινοί.Ο συνήγορος του Γιακούμπ, Αντώνης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι σκέφτεται να ασκήσει έφεση μετά τον καθορισμό της ποινής από το δικαστήριο αργότερα σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατηγορίες επιφέρουν ποινή κράτησης έως 10 χρόνια και πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Ο Γιακούμπ παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι πιστό μέλος της Χεζμπολάχ. Δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το σουηδικό του διαβατήριο για να μεταβεί στην Κύπρο στα τέλη του 2011, όπου τράβηξε φωτογραφίες και έκανε σχέδια ενός νοσοκομείου κι ενός αστυνομικού τμήματος, ενώ του ζήτησαν να αναζητήσει κυπριακά εστιατόρια που προσφέρουν φαγητό κόσερ, αλλά δεν βρήκε κανένα. Δήλωσε ότι παρέδωσε όλες τις πληροφορίες στο σύνδεσμό του Αϊμάν όταν επέστρεψε στον Λίβανο.
Ο 24χρονος παραδέχτηκε ότι λάμβανε μηνιαίο μισθό από τη Χεζμπολάχ και ότι είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα στα βουνά του Λιβάνου, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την τοποθεσία καθώς μεταφέρθηκε εκεί μαζί με δεκάδες άλλους εκπαιδευόμενους μέσα σε λεωφορείο με καλυμμένα παράθυρα.

Ο Γιακούμπ δήλωσε ότι μετέβη στην Κύπρο στο πλαίσιο επιχειρηματικού ταξιδιού για την αγορά εγχώριων χυμών φρούτων, αλλά το δικαστήριο απέρριψε ως ψευδή τον ισχυρισμό του.
Επίσης παραδέχτηκε ότι ενεργούσε ως μεταφορέας για τη Χεζμπολάχ στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται σαφώς ότι οι αποστολές αυτές είχαν σκοπό τη στόχευση Ισραηλινών και ότι θα περιόριζε την απόφασή του στις ενέργειες του κατηγορούμενου στην Κύπρο.

Ο Γιακούμπ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μόλις μέρες πριν τη βομβιστική επίθεση στις 18 Ιουλίου σε λεωφορείο στη Βουλγαρία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ισραηλινών τουριστών και του βούλγαρου οδηγού του λεωφορείου. Οι βουλγαρικές αρχές έχουν κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, ωστόσο οι κυπριακές δικαστικές αρχές δεν προσπάθησαν να συνδέσουν τον Γιακούμπ μ' εκείνη τη βομβιστική επίθεση.
Πηγή:Associated Press