08 Φεβρουαρίου 2013

Πονοκέφαλος για την Αγκυρα ο Αμερικανός πρεσβευτής

Εντονες συζητήσεις προκαλεί στην Τουρκία ο Αμερικανός πρεσβευτής Φράνσις Ρικαρντιόνε με δηλώσεις του σχετικά με την πρακτική των τουρκικών δικαστηρίων που έχουν αποτέλεσμα τις μακρόχρονες προφυλακίσεις.Ο πρεσβευτής πριν από μερικές μέρες είχε αναφερθεί στην κριτική που είχε ασκήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα σε υποθέσεις όπως η «Εργκενεκόν». Είχε επικρίνει ο Ερντογάν το γεγονός ότι πολλοί κατηγορούμενοι είναι για χρόνια προφυλακισμένοι, ενώ θα μπορούσαν να μην είναι.
Ουσιαστικά τα ίδια είπε και ο Ρικαρντιόνε, τονίζοντας πως «υπάρχουν για παράδειγμα βουλευτές προφυλακισμένοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν καν την κατηγορία που τους απευθύνεται» και τόνισε: «Δεν πρέπει να δικάζονται οι άνθρωποι εξαιτίας των απόψεών τους».

«Οι Αμερικανοί ας εξηγήσουν πρώτα στον κόσμο το Γκουαντάναμο. Καλούμε τον πρεσβευτή να περιοριστεί στα δικά του θέματα και να μην ξεπερνά τα όρια» ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ.Χθες ο πρεσβευτής είχε συνάντηση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πράγμα που ερμηνεύτηκε ως απόφαση της Αγκυρας να ζητήσει εξηγήσεις για «ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις». Ωστόσο η συνάντηση ήταν ήδη προγραμματισμένη έπειτα από αίτημα του Ρικαρντιόνε, με αντικείμενο την πρόσφατη βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα.Ο Τσελίκ είπε χθες πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα προειδοποιήσει τον πρεσβευτή και θα ζητήσει εξηγήσεις.

Η Sabah αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Σινιρλίογλου έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα στον Αμερικανό πρέσβη Ricciardone έπειτα από την προσπάθεια του τελευταίου να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Σινιρλίογλου τόνισε στον Ricciardone ότι οι δηλώσεις του είναι «απογοητευτικές» και «συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».
 Η Taraf αναφέρει ότι έπειτα από τις προειδοποιήσεις , ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την λύπη του και δήλωσε ότι τα λόγια του παρεξηγήθηκαν.

 Αντιθέτως σύμφωνα με την Cumhuriyet, ο Αμερικανός Πρέσβης αρνήθηκε να υπαναχωρήσει από τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι πρέπει να κοιτάξουν την «μεγάλη εικόνα». Επίσης η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ κάλυψε τον Ricciardone αφού  η εκπρόσωπός του Vicroria Nuland απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «ο Πρέσβης Ricciardone απλά επανέλαβε αυτά που είχε δηλώσει και η πρώην ΥΠΕΞ Κλίντον για διάφορες δικαστικές υποθέσεις στην Τουρκία. 

Είμαι σίγουρη ότι ο ΥΠΕΞ John Kerry θα πει τα ίδια όταν έχει την ευκαιρία να μιλήσει δημόσια». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι  η συνάντησή του με τον Σινιρλίογλου είχε ως κύριο θέμα τις  εξελίξεις των ερευνών για την πρόσφατη επίθεση στην αμερικανική Πρεσβεία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών στις έρευνες και ότι η δίωρη συνάντηση του με τον ΥΦΥΠΕΞ Σινιρλίογλου είχε θέμα την επίθεση κατά της αμερικανικής Πρεσβείας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Αλ Κάϊντα και του ΡΚΚ.

Η Star αναφέρει ότι κατά την συνάντηση με τον αμερικανό Πρέσβη  Ricciardone  o τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Σινιρλίογλου εξέφρασε την δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες και τον προειδοποίησε να αποφύγει στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

Σύμφωνα με τη Vatan ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι ως φίλος της Τουρκίας , επιθυμεί να επικρατήσουν υψηλά στάνταρτ σε κάθε τομέα στην χώρα.

Η Cumhuriyet αναφέρει ότι ο Ricciardone έστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο του ΑΚΡ Χουσείν Τσελίκ την οποία η Star χαρακτηρίζει επιστολή απολογίας.

Η Milliyet αναφέρει ότι κατά την συνάντηση του με τον Σνιλρίογλου ο Ricciardone επανέλαβε πάλι το αίτημα των ΗΠΑ για παράδοση από την Τουρκία του γαμπρού του Μπιν Λάντεν Abu Ghaith που συνελήφθη πρόσφατα στην Άγκυρα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να τον ανακρίνουν αλλά η Τουρκία αρνείται να τον παραδώσει και σκοπεύει να τον απελάσει στο Ιράν ή σε άλλη  τρίτη χώρα.

Ανησυχίες Η.Π.Α. για τις δηλώσεις Davutoğlu σχετικά με την ισραηλινή επιδρομή;

Με αφορμή την αεροπορική επιδρομή στην Συρία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Recep Tayyip Erdoğan, κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία», ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, κατέκρινε και αυτός, την απραγία του συριακού καθεστώτος, το οποίο δεν προχώρησε σε αντίποινα.

Η αμερικανική απάντηση σε αυτά τα σχόλια ήρθε, με την εκπρόσωπο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Victoria Nuland, να τα αποκαλεί «προκλητικά» και να δηλώνει ότι δημιουργούν πρόβλημα στις Η.Π.Α. Η ίδια σχολίασε επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «μετέφεραν τις ανησυχίες τους στους Τούρκους αξιωματούχους» μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα – κάτι το οποίο αρνούνται οι τουρκικές αρχές.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi