Οι Κούρδοι, σε τακτικό επίπεδο, έχουν συμμαχήσει με τους Τούρκους, οπότε δεν θα ήταν διόλου περίεργο να βλέπαμε κάποια στιγμή τουρκικά στρατεύματα να προστατεύσουν τα κουρδικά κοιτάσματα σε περίπτωση που η Βαγδάτη θα προσπαθούσε να τα ελέγξει με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος. Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία έχει μεγάλες και διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, ενώ επιθυμεί να μειώσει και την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Οι Κούρδοι δεν το συζητούν καν να παραχωρήσουν στην κυβέρνηση της Βαγδάτης τον έλεγχο των εξαγωγών και επιμένουν ότι θα χειρίζεται την υπόθεση η περιφερειακή τους κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική θέση είναι αρκούντως διφορούμενη, αφού δηλώνουν ότι το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του εθνικού νόμου για τους υδρογονάνθρακες, ο οποίος όμως έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια, λόγω διαφωνιών ανάμεσα στους σουνίτες, τους σιίτες και τους Κούρδους της χώρας.
Και μόνο από αυτή την παρατήρηση προκύπτει ότι η διάλυση του Ιράκ είναι απλώς θέμα χρόνου, αφού κανείς δεν επιθυμεί να συνυπάρξει με κανέναν. Απλώς όλοι περιμένουν τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για να κάνουν την κίνησή τους.
http://www.defence-point.gr/news/?p=68976