08 Φεβρουαρίου 2013

Με αιχμή τη διζωνική

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

  • Τουρκία και Τ/κ στέλνουν τροπολογίες σε ευρωβουλευτές
  • Η τουρκική πλευρά ζητά λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην έκθεση Όμεν και άρση της λεγόμενης απομόνωσης του «τ/κ λαού»
Με αιχμή του δόρατός τους τη διζωνινική δικοινοτική ομοσπονδία, την πολιτική ισότητα και το σχέδιο Ανάν, που δεν ψήφισαν οι Ελληνοκύπριοι το 2004, καθώς και το γεγονός ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ως χωριστό λαό, η λεγόμενη πρεσβεία του ψευδοκράτους στις Βρυξέλλες προώθησε προς ευρωβουλευτές τροπολογίες επί της έκθεσης Όμεν για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας.
Επιπροσθέτως, οι Τουρκοκύπριοι τονίζουν ότι δεν εφαρμόζεται από την Τουρκία το πρόσθετο πρωτόκολλο, καθότι η ΕΕ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την άρση της απομόνωσης «του τουρκοκυπριακού λαού», όπως προβλέπει, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου του 2004.

Διζωνική ομοσπονδία και χρονοδιαγράμματα
Η λεγόμενη πρεσβεία του ψευδοκράτους στις Βρυξέλλες, στην τροπολογία, η οποία εστάλη προς ευρωβουλευτές του φιλοτουρκικού μπλοκ και αλλού, για να την καταθέσουν ως έχει ή με αλλαγές, αναλόγως τη περίπτωσης, αναφέρει τα εξής:

«Η επανένωση της Κύπρου θα πρέπει να στηρίζεται σε μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση, σύμφωνη με τις παραμέτρους των Ην. Εθνών για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα». Και, ταυτοχρόνως, προσθέτει αναφορά για τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων ενώ διαγράφει από το αρχικό κείμενο την αναφορά για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Και αναδιαμορφώνει την εν λόγω θέση ως ακολούθως: «Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία συχνά εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποσύρει τις δυνάμεις της κατά την εξεύρεση τελικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως συνομολόγησε και στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν».

Το «απευθείας εμπόριο»
Επί τούτων προστίθενται και τα ακόλουθα: «Καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να επιτρέψει την υιοθέτηση του "απευθείας εμπορίου", το οποίο θα καταστήσει τους Τουρκοκύπριους ικανούς να εμπορεύονται απευθείας με την ΕΕ με προτιμησιακούς δασμούς, που θα φέρουν τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην ΕΕ». Η τουρκοκυπριακή πλευρά διαγράφει οποιαδήποτε αναφορά στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Λύση και τουρκική ένταξη

Σχετικά με τη λύση του Κυπριακού έχει προστεθεί ακόμη μια παράγραφος, στην οποία τονίζονται τα εξής: «Η λύση του Κυπριακού επηρεάζει τη διαδικασία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και ως εκ τούτου καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να κάνουν συντονισμένες προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού». Με βάση την επιχειρηματολογία που προβάλλει η τουρκική πλευρά, αυτή εμφανίζεται υπέρμαχος της λύσης χωρίς άλλη περαιτέρω καθυστέρηση.

Συνεταιρισμός «λαών»
Με άλλες τροπολογίες οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι η λύση του Κυπριακού θα έπρεπε να προκύψει πριν από την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, στη λογική ενός κράτους που θα στηριζόταν σε ένα «νέο συνεταιρισμό». Και επισημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού θα δώσει τέλος στη δυστυχία του «τουρκοκυπριακού λαού».

Πρωτόκολλο και «απομόνωση»

Ως προς το ζήτημα της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου από πλευράς Άγκυρας, τονίζεται ότι «η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη πλήρως τις διατάξεις του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου» και τονίζει από την άλλη ότι: «Η ΕΕ δεν έχει ακόμη λάβει τα αναγκαία βήματα προς την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων όπως συνομολογήθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου του 2004, παρότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν εκφράσει πολλές φορές την καθαρή επιθυμία του να είναι μέρος της ΕΕ».

Τουρκική επιχειρηματολογία και κωλυσιεργία
Η υποβολή τροπολογιών επί της έκθεσης Όμεν έληξε χθες και η Άγκυρα καθώς και η τουρκοκυπριακή πλευρά στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στο ότι έχουν πράξει το παν για τη λύση, ότι έχουν πει ναι στο σχέδιο Ανάν και ότι ούτε η Άγκυρα ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να τιμωρούνται για τη θετική τους στάση. Η μεν Άγκυρα δεν θα πρέπει να τιμωρείται υπό την έννοια ότι το Κυπριακό συνιστά εμπόδιο στην ενταξιακής της πορεία, οι δε Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό καθεστώς απομόνωσης. Ακόμη, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν προκύπτει λύση στο Κυπριακό διότι, εκτός των άλλων, η ελληνοκυπριακή πλευρά κωλυσιεργεί.