28 Φεβρουαρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων για να πάρουν τον έλεγχο της παραγωγής Ομιλία σε εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη


Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.).
Πρόταση νόμου που θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις «εκεί όπου η εργοδοσία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει», θα καταθέσει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη.Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προβλέπει τη ριζική αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου έτσι ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία εργοδοτών οι οποίοι παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του στους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ., που επαναλειτουργούν το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, μετά την εγκατάλειψή του από την προηγούμενη διοίκηση, επαινώντας την πρωτοβουλία τους να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή.
Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα «πιλοτικό εγχείρημα πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να βασιστούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σ΄ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την τρομακτική αύξηση της ανεργίας».

Αλ. Τσίπρας (προς τους εργάζόμενους της  ΒΙΟ.ΜΕ.): Δεν τα φάγαμε μαζί 
Υπενθύμισε παράλληλα ότι στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. «Απ΄ αυτή λοιπόν τη δημόσια τράπεζα, αντιγράφοντας ενδεχομένως και μοντέλα που έχουν «περπατήσει» σε άλλες χώρες, θα εκπονήσουμε προγράμματα χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών συνεταιρισμών εργαζομένων που προχωράνε με αυτοδιαχείριση, να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή», σημείωσε. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι το μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει «μια ελπίδα και σε χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση και δεν έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν τις οικογένειές τους».

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας να ανταποκριθούν άμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων στη ΒΙΟ.ΜΕ.. «Η μάχη η οποία δίνουμε και δίνετε είναι μια μάχη ταξική, είναι μια σύγκρουση ταξική. Θέλουν να μας πείσουν ότι μαζί τα φάγαμε. Λοιπόν, δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτοί που τα έφαγαν εγκατέλειψαν το εργοστάσιο -και ίσως να έχουν βγάλει και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εσείς είστε εδώ και αγωνίζεστε για να ζήσετε τις οικογένειές σας. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί και θα έχει αποτελέσματα», κατέληξε.
http://www.naftemporiki.gr/story/617662]