28 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας-Γαλλίας Με το νοίκι φρεγάτες και αεροσκάφη Δεν θα αγοράζουμε αλλά θα νοικιάζουμε

Τη σύσταση γαλλο-ελληνικής επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη συμφωνίας για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με γαλλικές φρεγάτες, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και για τη συντήρηση εξοπλισμών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων συμφώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με το Γάλλο ομόλογό του, κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Η Αθήνα συζητά την ενοικίαση φρεγατών και αεροσκαφών. Οπως δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, η επιτροπή αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που είχαν συμφωνήσει οι δύο χώρες από το 2008.  (σσ. ήταν όταν υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί).

Η Ελλάδα συζητά για την ενοικίαση δύο φρεγατών τύπου FREMM καθώς επίσης δύο έως τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το συνολικό ετήσιο κόστος υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.Όπως ανέφερε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λεντριάν,  λίγο πριν πετάξει για την Ελλάδα επικοινώνησε με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος του επαναβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Γαλλίας για την υποστήριξη της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, σημείωσε ότι θα είναι στενή. 
http://www.enet.gr/?