21 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκικές προσδοκίες για ακόμη καλύτερες σχέσεις με την Ουάσιγκτον

Τουρκικές προσδοκίες για ακόμη καλύτερες σχέσεις με την ΟυάσιγκτονΕυσταθιάδης Στάθης
Συμπέρασμα συζητήσεων που οργάνωσε το Κέντρο Αμερικάνικης Προόδου και η Συνομοσπονδία Εμπόρων και Βιομηχάνων
Η Άγκυρα "δικαιούται να ελπίζει" αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκιάς στη δεύτερη τετραετία του προέδρου Μπαρακ Ομπαμα. Συγκεκριμένα, αναγνώριση του θετικού ρόλου που παίζει η Τουρκία στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της, συνεργασία και υποστήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίλυση του Κουρδικού και σε πλήρη μεταβολή της αμερικάνικης πολιτικής στο πρόβλημα της Συρίας.


Αυτό είναι το συμπέρασμα των συζητήσεων Αμερικάνων και Τούρκων ειδικών που οργάνωσαν το Κέντρο Αμερικάνικης Προόδου και η Συνομοσπονδία Εμπόρων και Βιομηχάνων την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Θέμα τους "η εξερεύνηση της κατεύθυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ στην δεύτερη τετραετία Ομπάμα".

Το πνεύμα  της συζήτησης διαγράφηκε από την δήλωση της αντιπροέδρου της Συνομοσπονδίας Ρανά Τεστσάν Ασίκγκιοζ η οποία τόνισε:  "Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε δραστήριο παίκτη της διεθνούς οικονομίας. Πιστεύουμε, ως εκ τούτου, ότι μπορούμε εμείς και οι ΗΠΑ να συνεργαστούμε στον διεθνή οικονομικό χώρο. Γι' αυτό πέρσι επισκέφθηκαν πάνω από 400 Τούρκοι επιχειρηματίες 23 Πολιτείες της Αμερικής"..

Ο Τομ Περτιέλο, του αμερικανικού Κέντρου, τόνισε ότι "η Τουρκία  είναι για την Αμερική όσο ποτέ άλλοτε σημαντική. Έγινε ακόμη πιο σημαντική σε ότι αφορά τις πολιτικές συνομιλίες, γεγονός το οποίο οδηγεί τις ΗΠΑ  να δώσουν ακόμη πιο μεγάλη σημασία στις σχέσεις τους με την Τουρκία στη δεύτερη τετραετία του προέδρου Ομπαμα".

 Άλλοι  ομιλητές  επισήμαναν ότι η "πρόσφατη πρόοδος στον εκδημοκρατισμό και στην εξάλειψη της στρατιωτικής επιρροής στην  πολιτική" είναι "συνέπεια της διάχυσης  στην Τουρκία των αμερικάνικων αξιών για δημοκρατικό πολίτευμα, φιλελεύθερη οικονομία, ανθρώπινα δικαιώματα κ.α."