21 Φεβρουαρίου 2013

Συνομιλούν απευθείας με έποικους

Φωτογραφία
ΕΛΕΓΧΟΣ στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος Τουρκίας- ψευδοκράτους και η αξιολόγηση των επόμενων βημάτων, ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι στα κατεχόμενα. Ο Αταλάι βρισκόταν στην Κύπρο στις 18 και 19 Φεβρουαρίου και μαζί του ήταν ο υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας Μπίναλι Γιλντιρίμ. Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού δεν αφορά μόνο τα χρήματα που δίνονται από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, που είναι αυξημένα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις παραπέμπουν σε σιωπηρή προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.
Είναι προφανές πως μειώνεται βαθμηδόν ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων ενώ πέραν του στρατιωτικού και του πολιτικού ελέγχου από την Τουρκία (τώρα και διά των εποίκων που θα μπορούν να αναλαμβάνουν και υψηλά αξιώματα), ο οικονομικός δεν περιορίζεται μόνο στα μηνιαία εμβάσματα. Αφορά τώρα και την εισβολή τουρκικών κεφαλαίων. Όπως σημειώνουν αναλυτές, «η επίσκεψη των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε και την αντίληψή τους για τους “εσωτερικούς φορείς” υλοποίησης του μετασχηματισμού που δρομολογείται, πέραν από το πολιτικό σύστημα».

Υποδεικνύεται με νόημα πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας στέλνει πολλές αντιπροσωπείες στην κατεχόμενη Κύπρο για επαφές. Σημειώνεται πως πολλές και ανοικτές επαφές πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στην οποία η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι έποικοι. Κι αυτό, όπως εξηγούν, γιατί θεωρούν τους έποικους ως τους συνομιλητές τους στα κατεχόμενα και όχι τους Τουρκοκύπριους (υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, το καλοκαίρι του 2011- επέλεξε να μιλήσει σε συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην ομιλία του απευθυνόμενος στο πλήθος σημείωσε: «Εσείς είσαστε οι συνομιλητές μας στη βόρεια Κύπρο»). Δεν είναι τυχαίο που και ο Αταλάι στη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στα κατεχόμενα πραγματοποίησε συγκεντρώσεις σε καφενεία της περιοχής. Κατέγραψε τα προβλήματα τους, τα οποία θα προωθήσει για επίλυση η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι, κατά την παραμονή τους στα κατεχόμενα, τέλεσαν και εγκαίνια νέων έργων υποδομής, που χρηματοδότησε –ασφαλώς– η Τουρκία. Έγιναν εγκαίνια τεσσάρων νέων οδικών αρτηριών. Του περιφερειακού δρόμου Λευκωσίας, του δρόμου Μόρφου-Λεύκας, του δρόμου Αγίου Γεωργίου Κερύνειας-Καραβά και του δρόμου Τρικώμου-Βοκολίδας  

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα έγινε και για έναν άλλον επιπρόσθετο λόγο. Να στηρίξει τον ψευδοπρωθυπουργό, Ιρσέν Κουτσιούκ, στις εσωκομματκές εκλογές του ΚΕΕ της ερχόμενης Κυριακής. Αυτό δεν αποτελεί μόνο παρέμβαση στα εσωτερικά του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, καθώς κάτι τέτοιο είναι σύνηθες φαινόμενο για την Τουρκία. Θεωρείται και κίνηση που ουσιαστικά «αδειάζει», τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ως γνωστό, στηρίζει τον αντίπαλο του Κουτσιούκ, τον Κασιήφ, για την ηγεσία του ΚΕΕ. Ο Ανταλάι ανέφερε πως εάν δοκιμάσει κάποιος να αλλάξει τον «Πρωθυπουργό» τότε η οικονομική σταθερότητα θα επηρεαστεί αρνητικά και υπογράμμισε ότι «ούτε η Τουρκία δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο». Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του ΚΕΕ θα είναι και ψευδοπρωθυπουργός. http://www.philenews.com/digital/