21 Φεβρουαρίου 2013

SOS από ESM: Η κρίση χρέους της Κύπρου εξαπλώνονται

Οι κίνδυνοι από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαπλώνονται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ζητώντας να ληφθεί σύντομα μια απόφαση στο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.Σύμφωνα με το Reuters, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο τον επόμενο μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες ολοκληρώνονται την Κυριακή.



Η Κύπρος, όπως αναφέρει το Πρακτορείο, χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης περίπου 17 δισ. ευρώ - σχεδόν ίσο με το μέγεθος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της - κυρίως λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων που είχε στο μεγάλο τραπεζικό τομέα της χώρας η αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους."Χρειαζόμαστε μια απόφαση σύντομα ή αλλιώς η Κύπρος θα αποτελέσει κίνδυνο για την Ευρωζώνη", προειδοποίησε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γαλλική καθημερινή εφημερίδα "Le Figaro".

Με την Ιταλία να διεξάγει εκλογές στις επόμενες ημέρες, αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, αν και η Ευρωζώνη έχει τα μέσα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Μεταξύ άλλων κινδύνων που πλησιάζουν πάνω από την Ευρωζώνη, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να καταστεί "θέμα αβεβαιότητας", αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

"Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από την απερχόμενη Κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.Με το 90% της δανειοδοτικής ικανότητας του ESM, ύψους €500 δισεκατομμυρίων, να είναι ακόμα διαθέσιμο, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι οι ανάγκες δανεισμού της Ιταλίας θα μπορούσαν να καλύπτονται για τα επόμενα δύο χρόνια, αν χρειαστεί.
 http://www.sigmalive.com/news/local/31662