21 Φεβρουαρίου 2013

Εμπόριο όπλων μέσω των κατεχομένων

http://www.kibrispostasi.com/resize.php?s=/upload/news/girne_tasucu_5123fc2e.jpg&w=250&h=175ΓΙΑ αναπάντητα ερωτήματα ακόμη όσον αφορά στο πλοίο της εταιρείας Ακγκιουνλέρ, στο οποίο εντοπίστηκαν 9 φορτία με όπλα και σφαίρες, γράφει η Αφρίκα. Προχθές έγραφε ότι το εν λόγω πλοίο ακολουθούσε τη διαδρομή Ιράν – Χατάι, Χατάι – Τάσουτσου και Τάσουτσου – κατεχόμενα. Χθες ανέφερε ότι το «Via mare» ξεκίνησε από το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο και όταν πήγε στο λιμάνι SΕΚΑ στο Τάσιουτζου της Τουρκίας θεωρήθηκε πως 9 φορτία που μετέφερε, ήταν ύποπτα και το πλοίο μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μερσίνης για έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε πως στα φορτία εκείνα υπήρχαν όπλα και σφαίρες. Το πλοίο μετέφερε 41 εμπορικά φορτηγά και 100 επιβάτες. Από το λιμάνι Τάσιουτζου της Τουρκίας θα μεταφέρονταν οδικώς στη Βαγδάτη του Ιράκ, αφού λόγω της κατάστασης στη Συρία, τα φορτηγά από τον Λίβανο πηγαίνουν στο Ιράκ μέσω Τουρκίας με πλοίο αρχικά και οδικώς μετά.
Αυτό το δρομολόγιο, σημειώνεται, γίνεται εδώ και 8 μήνες από την εταιρεία Ακγκιουνλέρ, η οποία πραγματοποιεί εδώ και χρόνια δρομολόγια μεταξύ της κατεχόμενης Κερύνειας και των τουρκικών λιμανιών Τάσιουτζου, Μερσίνης και Αλάνιας μεταφέροντας επιβάτες και φορτηγά.

Σε ανακοίνωσή του εκ μέρους της εταιρείας Ακγκιουνλέρ, ο Τ/κ επιχειρηματίας, Ουνάλ Τσαγινέρ, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάτι ύποπτο για το πλοίο της εταιρείας. Υπενθύμισε δε ότι και αεροπορικές εταιρείες μεταφέρουν αποσκευές επιβατών και φορτία και έχει πολλές φορές εντοπισθεί φορτίο με όπλα και ναρκωτικά. «Φταίει η αεροπορική εταιρεία που τα μετέφερε;», διερωτάται στην ανακοίνωσή του ο Τσαγινέρ. Οι τουρκικές αρχές, προσθέτει, κατάσχεσαν το φορτίο με τα όπλα και τις σφαίρες και συνέλαβαν τον οδηγό του φορτηγού που θα τα μετέφερε. Ο έλεγχος του περιεχόμενου των φορτηγών, σημειώνει, γίνεται από τις αρχές στο λιμάνι και οι αρμόδιοι του πλοίου δεν έχουν καμία αρμοδιότητα σε αυτό.

Ο κ. Τσαγινέρ διέψευσε ότι δημιουργήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα στο πλοίο της εταιρείας και γράφει ότι τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά. Η Αφρίκα πάντως θέτει το ερώτημα από πού προέρχονταν οι σφαίρες και τα όπλα και ποιος ήταν ο τελικός προορισμός τους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση από τους Τούρκους αρμόδιους γι’ αυτό το θέμα.
http://www.philenews.com/digital/