23 Ιανουαρίου 2013

Συναγερμός στην Κύπρο

image
Στην αντεπίθεση επιχειρούν να περάσουν οι κυπριακές αρχές απαντώντας στα επιχειρήματα που αναπτύσσονται από εταίρους και πιστωτές της για ζητήματα ξεπλύματος χρήματος και αξιοποιώντας συμμάχους εντός της ευρωζώνης. Η επιμονή των γερμανών στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές και σε φορείς της αγοράς που προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς.
Το βασικό επιχείρημα της κυπριακής πλευράς είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται στην «άσπρη λίστα» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και αξιολογείται πολύ θετικότερα από άλλες χώρες από το Moneyval – την ομάδα τεχνοκρατών για το ξέπλυμα χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το επιχείρημα αναπτύχθηκε με στοιχεία ενώπιον των πρέσβεων των χωρών της ευρωζώνης πριν λίγες βδομάδες, αλλά προς το παρόν δεν είχε την ανάλογη απήχηση, αφού οι γερμανοί θέτουν θέμα εφαρμογής, αντί μόνο υιοθέτησης των νόμων για ξέπλυμα χρήματος.

Αν και οι κυπριακές αρχές αποδέχονται ότι στο παρελθόν η χώρα είχε πιο χαλαρές ρυθμίσεις για ξέπλυμα χρήματος, υποστηρίζουν ότι από το 2004 που η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει όλες τις σχετικές οδηγίες.

«Έχουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά καθεστώτα εταιρικού φόρου», αναφέρει σε σημερινό του άρθρο στη Financial Times ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

«Αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ φορολογικών παραδείσων και χωρών με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος».

«Οι πρώτες συνήθως έχουν μηδενικό φόρο, χαλαρές διαδικασίες εγγραφής εταιρειών και αποφεύγουν να υπογράφουν συνθήκες αποφυγής διπλής φορολογίας που συνεπάγονται την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών». «Κανένα από αυτά δεν χαρακτηρίζει την Κύπρο», τονίζει ο κ. Δημητριάδης.

Οι κυπριακές αρχές σημειώνουν επίσης πως παρά τους ιστορικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η Κύπρος παρέχει υπηρεσίες σε πολλές χώρες.

«Για παράδειγμα, από τις 80 περίπου ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν βάση τη Λεμεσό, οι 36 είναι γερμανικές και μόνο τρεις είναι ρωσικές», σημειώνει ο διοικητής της κυπριακής εποπτικής αρχής.

Τόσο ο διοικητής της ΚΤ όσο και ο υπουργός Οικονομικών τονίζουν στους εταίρους της Κύπρου ότι η χώρα έχει σχεδόν ομόφωνα υιοθετήσει όλα τα νομοσχέδια που προνοεί το μνημόνιο, για να πετύχει το στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Στο κυπριακό κοινοβούλιο έχει συγκληθεί σύσκεψη για εξέταση της κατάστασης και για την πιθανότητα αποστολής κομματικών ή διακομματικών αντιπροσωπειών σε χώρες που διατηρούν επιφυλάξεις για τη στήριξη της Κύπρου.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα προσπαθήσει να αναπτύξει η κυπριακή πολιτική ηγεσία είναι για τη συστημικότητα του κυπριακού ζητήματος.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε τις τελευταίες μέρες ότι δεν είναι σίγουρος αν η χώρα πληροί το κριτήριο της συστημικότητας για να λάβει βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης.

Στους πολλούς αναλυτές μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών που έχουν διαφορετική άποψη, προστέθηκαν χθες άλλες δύο σημαντικές φωνές.

Τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ακόμη εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη για την οποία η ζώνη του ευρώ πάλεψε σκληρά για να επανακτηθεί το 2012, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιέρκ Άσμουσεν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να είναι συστημική για την Ευρωζώνη.

Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Αποκλείοντας κυπριακό PSI, ο κ. Νταλάρα είπε ότι η Κύπρος είναι και πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρωζώνη, και κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες να μην υποτιμήσουν το πρόβλημα της Κύπρου, λόγω μεγέθους.

Αντίστοιχο επιχείρημα προέβαλε πρόσφατα και ο διοικητής της ΚΤ της Κύπρου.

Οι κυπριακές αρχές είναι ενοχλημένες με τη στάση των γερμανών, θεωρώντας υπερβολικά τα επιχειρήματα για ξέπλυμα χρήματος και για το μέγεθος της Κύπρου, που είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης.
http://www.stockwatch.com.cy/