23 Ιανουαρίου 2013

Κατασκοπευτικό θρίλερ στα Κατεχόμενα Εξάρθρωση «τρομοκρατικής ομάδας» από την αστυνομία της Σμύρνης


Νίκος Στέλγιας
Τις τελευταίες ώρες, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας «Ανατολή» μεταδίδει την πληροφορία ότι η εισαγγελία και η αστυνομία της Σμύρνης έχει προχωρήσει στην εξάρθρωση μιας «τρομοκρατικής ομάδας», η οποία απαρτίζεται από κατάσκοπους και δραστηριοποιείται στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα. Από ότι φαίνεται στο στόχαστρο της εν λόγω ομάδας έχει βρεθεί το επιτελείο και οι ευαίσθητες πληροφορίες του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή» και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μια σπείρα κατασκόπων επιχείρησε να εξασφαλίσει τις «ευαίσθητες πληροφορίες» του τουρκικού επιτελείου μέσα από την πορνεία και την «συνεργασία» των Τούρκων αξιωματικών. Σύμφωνα με την εισαγγελία και την αστυνομία της Σμύρνης, οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν Τουρκάλες και ξένες κοπέλες, οι οποίες ανέπτυξαν συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις με μια σειρά Τούρκων αξιωματικών. Δια μέσου αυτών των «σχέσεων», η «τρομοκρατική ομάδα» προχώρησε στην εξασφάλιση πολύ ευαίσθητων πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την ιεραρχία, τους σχεδιασμούς και την διοργάνωση του επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. 


Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, με βάση το κατηγορητήριο, το οποίο έχει ετοιμάσει η εισαγγελία της Σμύρνης, συνολικά 388 άτομα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της επιβολής πολύ βαριών ποινών. Οι λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου κάνουν σήμερα τον γύρω των τουρκικών και των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης.

Στηριζόμενος στις πληροφορίες του πρακτορείου «Ανατολή», ο τουρκοκυπριακός τύπος μεταδίδει την σημαντική πληροφορία ότι η «κατασκοπευτική ομάδα» έχει διοργανωθεί και δραστηριοποιείται στους κόλπους των τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία σταθμεύουν στα Κατεχόμενα. Ο τ/κ τύπος δεν δίνει λεπτομέρειες σε ότι αφορά την δράση της εν λόγω σπείρας στα Κατεχόμενα. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι ισχυρισμοί είναι πολύ σοβαροί και ύψιστης σημασίας. Την προηγούμενη περίοδο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν ότι η «κατασκοπευτική σπείρα» ενδέχεται να έχει αναπτύξει «συνεργασία» με τις υπηρεσίες πληροφοριών διάφορων χωρών καθώς και με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. 


Ας σημειωθεί ότι οι φερόμενοι ως «συνεργάτες» και «μέλη» της «κατασκοπευτικής ομάδας» αντιμετωπίζουν κατηγορίες στα πλαίσια του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου της γειτονικής Τουρκίας.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη