23 Ιανουαρίου 2013

Χαμηλής δυναμικής το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας

Η Τουρκία έρχεται 42η ανάμεσα σε 62 χώρες στην "Έκθεση Χρηματοοικονομικής Ανάπτυξης 2012”, η οποία κυκλοφόρησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στην Ελβετία και αναλύει τα οικονομικά συστήματά των διαφόρων χωρών.



Περίληψη αυτής της έκθεσης δημοσιεύθηκε στο Φόρουμ του Πανεπιστημίου TUSIAD-Sabancı στις 17 Ιανουαρίου.

Η έκθεση επιλέγει 62 χώρες με ανεπτυγμένα οικονομικά συστήματα και τις κατατάσσει βάσει 120 μεταβλητών που αφορούν στο θεσμικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το μέγεθος - βάθος των κεφαλαιαγορών, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Ο κύριος στόχος της μελέτης αυτής είναι να «μετρήσει» την ανταγωνιστική ισχύ του κάθε οικονομικού συστήματος. Η έκθεση  κατηγοριοποιεί τις χώρες σε τρεις ομάδες: αυτές που έχουν συντηρητικό σύστημα, αυτές που βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση και στις φιλελεύθερες χώρες. Η Τουρκία τέθηκε στη μεταβατική ομάδα, στη 42η θέση μετά τις Φιλιππίνες και την Ουγγαρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιγκαπούρη κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στον κατάλογο.

Η έκθεση του WEF, η οποία κυκλοφορεί σε ετήσια βάση από το 2008, δείχνει βελτίωση της Τουρκίας ανά τομέα από το 2011. Η Τουρκία έρχεται 23η στις κεφαλαιαγορές, και 35η στον κλάδο της ασφάλισης. Εντούτοις, παρουσιάζει αδυναμίες όσον αφορά την οικονομική αστάθεια, τις χρηματιστηριακές αγορές και το τραπεζικό σύστημα και γενικά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή δυναμική.


Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi