23 Ιανουαρίου 2013

.Δυο υπερσύγχρονα πλοία θα αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία

Δύο υπερσύγχρονα πλοία που θα είναι επιφορτισμένα με την προστασία της ΑΟΖ αναμένεται ν' αγοράσει σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως μετέδωσε χθες βράδυ το Σίγμα η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για απόκτηση μίας κορβέτας τύπου στέλθ, η οποία δεν εντοπίζεται από ραντάρ, καθώς και ενός άλλου πλοίου.Δεν αποκλείεται ένα από τα δύο πλοία να είναι παρόμοιο με αυτό που προωθούν οι Γάλλοι και στις 24 του μηνός θα είναι στο Λιμάνι Λεμεσού.Πρόκειται για την κορβέτα L'Adroit, περιπολικό ανοιχτής πλεύσεως του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Είναι πλοίο νέας γενιάς και μπορεί να μεταφέρει όλο τον εξοπλισμό πρόληψης και δράσης που είναι απαραίτητος στις αποστολές επίβλεψης.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Υπουργείο Άμυνας έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό κονδύλι για αγορά θαλάσσιων μέσων στη βάση του εξοπλιστικού προγράμματος.

«Ταράζει νερά» η γαλλική κορβέτα Διήμερη στάση στη Λεμεσό θα κάνει το περιπολικό «ανοιχτής θάλασσας», «L’Adroit»
Στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των περιοχών της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τελικό προορισμό την Κύπρο πλέει η νεότευκτη stealth κορβέτα του γαλλικού στόλου, «L’Adroit». Το πλοίο, το οποίο είναι το κορυφαίο σκάφος επιφανείας της κατηγορίας των 2.000 τόνων, θα καταπλεύσει την ερχόμενη Πέμπτη και θα παραμείνει στο λιμάνι της Λεμεσού για δύο μέρες.Η παρουσία του γαλλικού σκάφους στα νερά της Κύπρου, που δεν αναφέρεται ως εθιμοτυπική, ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Είναι το πρώτο σκάφος της κλάσης «Gowind» σε μία κίνηση που λέει πολλά σε ότι αφορά την γεωστρατηγική επιλογή της Γαλλίας στο θέμα των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές, τη στιγμή που οι Γάλλοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, στέλλουν στην Κύπρο,  τη νεότευκτη stealth κορβέτα τους.                                                    


Ούτε η Κύπρος μπορεί-κατά τους σχολιαστές- να είναι αδιάφορη για ένα τέτοιο σκάφος, καθώς η ανάγκη διαφύλαξης των εξεδρών άντλησης φυσικού αερίου είναι αναγκαία, αλλά και απαιτούμενη.
Το σκάφος που βρίσκεται στην υπηρεσία του Γαλλικού Ναυτικού ναυπηγήθηκε με σκοπό και  προσφέρει σειρά ειδικών λειτουργιών που αφορούν στην θαλάσσια ασφάλεια.
Το περιπολικό «L’Adroit», είναι νέας γενιάς και μεταφέρει όλο τον εξοπλισμό πρόληψης και δράσης που είναι απαραίτητος στις αποστολές επίβλεψης και της ναυτικής αστυνομίας. Το γαλλικό σκάφος είναι συνολικού μήκους 87 μέτρων και πλάτους 13 μέτρων, διαθέτει αυτονομία 3 εβδομάδων στη θάλασσα, με αντοχή 8000 ναυτικών μιλίων σε ταχύτητα κρουαζιέρας, και μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την γαλλική πρεσβεία, οι επιχειρησιακές δυνατότητες του «L’Adroit»,  ενισχύονται με ενσωματωμένο κατάρτι και πανοραμική γέφυρα σε ύψος 15 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, που προσφέρει θέα 360 μοιρών και επιτρέπει στο πλήρωμα να ελέγχει το πλοίο και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την ανάπτυξη των αέριων και θαλάσσιων μέσων.

Οι δυνατότητες επίβλεψης του πλοίου βασίζονται επίσης στο ισχυρό σύστημα επικοινωνίας του, που του επιτρέπει να συνδέεται με όλους τους τύπους εμπορικών πλοίων και τα στρατιωτικά δίκτυα.


Απονομή «Διαμνημόνευσης Υπηρεσιών στην ΕΦ» σε Γάλλο αξιωματικό Ευχαριστίες Ηλιάδη προς τη Γαλλική Κυβέρνηση
Θερμές ευχαριστίες προς τη Γαλλική Κυβέρνηση εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας  Δημήτρης Ηλιάδης, με την ευκαιρία της τελετής απονομής «Διαμνημόνευσης Υπηρεσιών στην Εθνική Φρουρά» προς το Γάλλο Αντιπλοίαρχο Gabriel Trouvé για τη στήριξη που προσέφερε προς το Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας απονέμοντας τη Διαμνημόνευση Υπηρεσιών προς τον Γάλλο Αντιπλοίαρχο ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός σύνδεσμος μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου-Γαλλίας κατά την Κυπριακή Προεδρία, εξέφρασε βαθύτατη εκτίμηση και ευχαριστίες για τις υπηρεσίες και την πολύτιμη  προσφορά του προς το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά.
«Η Διαμνημόνευση», τόνισε ο κ. Ηλιάδης, «είναι συμβολική πράξη απόδοσης τιμής και αναγνώρισης της υπεύθυνης και ουσιαστικής συνεισφοράς του τόσο  κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, υπηρετώντας ως αξιωματικός σύνδεσμος μεταξύ των δυο Υπουργείων Άμυνας. Η παρασημοφόρηση αυτή αντικατοπτρίζει τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δυο Υπουργείων και των δυο χωρών».
Από πλευράς του, ο Γάλλος Αντιπλοίαρχος εξέφρασε συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για την ιδιαίτερη τιμή που του έγινε και αναφέρθηκε στις θαυμάσιες σχέσεις συνεργασίας, κατανόησης και φιλίας που ανέπτυξε με τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Στη συνέχεια, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Jean-Luc Florent υπογράμμισε τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δυο χωρών και ανέφερε ότι, σε αυτό το πλαίσιο των άριστων σχέσεων, η Γαλλική Κυβέρνηση έδωσε την πλήρη στήριξη της προς την Κυπριακή Προεδρία, η οποία και ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία

http://www.kathimerini.com.cy/