23 Ιανουαρίου 2013

Η Αθήνα ρίχνει "Άγκυρα" στην τουριστική αγορά της Τουρκίας

Στην προσέλκυση μεγαλύτερου όγκου τουριστών από τη γειτονική Τουρκία θα στοχεύσουν οι 50 περίπου tour operators και ταξιδιωτικοί πράκτορες που θα συμμετάσχουν σε Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις με αντίστοιχες τουρκικές τουριστικές εταιρίες στην Άγκυρα. Στην εκδήλωση, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Μάρτιου, υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος και 70 τουλάχιστον τουριστικές επιχειρήσεις από την Τουρκία, κυρίως μέλη της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Άγκυρας (TURSAB). Σκοπός των Ελλήνων  επιχειρηματιών στις επαφές που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του forum θα είναι να αποκτήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο τουριστικό «μερίδιο» από περιοχές από τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σημαντική ροή τουριστών προς τη χώρα μας.


Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο κ. Χαράλαμπος Κουναλάκης, γενικός σύμβουλος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία του forum (σε συνεργασία με την TURSAB Τουρκίας, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης και την TURKISH AIRLINES Βορείου Ελλάδος), έμφαση θα δοθεί στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος όχι τόσο από τις γνωστές αγορές της Κωνσταντινούπολης και των παράλιων περιοχών της Μικράς Ασίας, αλλά στην προσέλκυση τουριστών κατά το φετινό καλοκαίρι από την τουρκική πρωτεύουσα και πόλεις της περιφέρειας, όπως το Καϊσερί, το Αφιόν Καρά Χισάρ, την επαρχία του Ικονίου κ.ά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχει τεράστια δυναμική στις περιοχές αυτές και αν η συνεργασία μεταξύ των πρακτόρων ευδοκιμήσει, τότε δεν αποκλείεται να επιτευχθεί αύξηση στις αφίξεις από την Τουρκία ακόμη και 30%. Όπως εξηγεί ο γενικός σύμβουλος του γραφείου, η ανάπτυξη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει το εισόδημα των κατοίκων της Τουρκίας, οι οποίοι πλέον προσανατολίζονται πλέον κα σε ταξίδια αναψυχής. Η τάση έχει γίνει εμφανής ήδη από την προηγούμενη χρονιά, οπότε και παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (περίπου 25% κατά μέσο όρο) στον αριθμό των θεωρήσεων που δόθηκαν σε Τούρκους τουρίστες από τα ελληνικά προξενεία.

Εδώ όμως έγκειται και το μεγαλύτερο πρόβλημα του εγχώριου τουριστικού τομέα, καθώς, παρά τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες για άνοδο της τουριστικής κίνησης φέτος, δεν έχει σημειωθεί επιπλέον πρόοδος στον τομέα της αύξησης του αριθμού των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων που χορηγούνται, ούτε υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με τη μείωση του χρόνου έκδοσης της βίζας… γεγονός που αποτελεί βαρίδι για την εξέλιξη των ελληνικών τουριστικών μεγεθών, όπως επανειλημμένα τονίζουν οι επιχειρηματίες του χώρου.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr