23 Ιανουαρίου 2013

Η ΑΟΖ στο επίκεντρο συνάντησης Αβραμόπουλου - Βενιζέλου

Ο Αβραμόπουλος, ο Βενιζέλος και το… φένγκ σούι!
Της Δωρας Αντωνιου
Σε συστράτευση και συναίνεση επί των βασικών επιλογών που διαμορφώνουν την εθνική στρατηγική για την εξωτερική πολιτική της χώρας κάλεσαν χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, έπειτα από συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην αρχή συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν και, ακολούθως, έγινε ενημέρωση για όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής με τη συμμετοχή συνεργατών τους.
Το θέμα της ΑΟΖ και η πορεία των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συνάντησης. Ο κ. Αβραμόπουλος και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν για τη μεθοδική προετοιμασία που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επέμειναν στην ανάγκη οι όποιες κινήσεις γίνουν από ελληνικής πλευράς να είναι αποτέλεσμα πολύ καλού σχεδιασμού.

Καθώς η συζήτηση για την ΑΟΖ έχει μετατοπισθεί στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι «το τι θα κάνουν οι αρχηγοί είναι δικό τους θέμα», επαναλαμβάνουν, όμως, την εκτίμηση ότι «εάν δεν ωριμάσει το κλίμα με την τουρκική πλευρά, μονομερείς κινήσεις στο Αιγαίο ενέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εντάσεων» και τάσσονται υπέρ της εντατικοποίησης των επαφών με την Αγκυρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ΑΟΖ. Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε ως προς την ανάγκη να επικρατήσει σωφροσύνη στους όποιους χειρισμούς.

Αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, επισημάνθηκε ότι δεν απαιτείται ΑΟΖ. Ο σχεδιασμός των ερευνών εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και αναμένεται πολύ σύντομα, ίσως και εντός των επόμενων ημερών, να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τα οικόπεδα που έχουν ανακοινωθεί.

Η ΠΓΔΜ Η ενημέρωση περιελάμβανε, επίσης, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τη νέα πρωτοβουλία του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και την προσαρμογή της άσκησης εξωτερικής πολιτικής στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε αυτό ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «η οικονομική κρίση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι εσωστρέφειας για την εξωτερική πολιτική».Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, κάλεσε «τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε συνεννόηση, σε σύμπραξη, σε συστράτευση για την προώθηση της εθνικής στρατηγικής», η οποία, όπως πρόσθεσε, πρέπει να βασίζεται στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και μετέχουν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.