24 Ιανουαρίου 2013

Νέα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράκ

Νέα κοιτάσματα, τα πρώτα εδώ και 30 χρόνια, εντόπισε η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων στο Ιράκ, ανοίγοντας καινούργιο κεφάλαιο στην έρευνα και εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού, που είχε υποβαθμιστεί λόγω του μακροχρόνιου πολέμου, ενώ σε παράλληλες εξελίξεις στη χώρα τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε τρεις εκρήξεις στη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίων, τα κοιτάσματα, που ανέρχονται σε τουλάχισον ένα δισεκατομμύριο βαρέλια αργού, εντοπίστηκαν στο υπέδαφος της επαρχίας Μεϊσάν, 350 χιλόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Το Ιράκ παράγει 3,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και εξάγει το 72% της ποσότητας αυτής. Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν τη σημασία του «ευρήματος», σημειώνοντας ότι πλέον η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη άνεση «ενίσχυσης» του προϋπολογισμού της, που σε ποσοστό 90% καλύπτεται από τα πετροδόλαρα.Ο εντοπισμός των νέων κοιτασμάτων έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, οι οποίοι την τελευταία διετία υποστηρίζουν ότι στο υπέδαφος των νότιων επαρχιών της χώρας κρύβονται τουλάχιστον 143 δισεκατομμύρια βαρέλια εξορύξιμου πετρελαίου.

Στον ίδιο άξονα κινούνται και προβλέψεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), που μιλούν για τον υπερδιπλασιασμό της αύξησης των πετρελαίων του Ιράκ έως το τέλος της δεκαετίας. Οι αναλυτές της ΙΕΑ εκτιμούν ότι το Ιράκ, στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής σήμερα, θα μετατραπεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα μετά τη Σαουδική Αραβία, ξεπερνώντας το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευθούν, τότε θα αλλάξει ο γεωπολιτικός χάρτης του πετρελαίου με συνέπειες στις ισορροπίες δυνάμεων των μελών του ΟΠΕΚ.
(ΠΗΓΕΣ: www.cnn.com, BBC, AFP)