24 Ιανουαρίου 2013

«Σεισμός» στον τουρκικό στρατό Παραδίδει στην τουρκική κυβέρνηση την παραίτηση του ο αρχηγός του τουρκικού στόλου.

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201301/120437/images/det_gkiounernourset.jpg
Νίκος Στέλγιας Η νέα υπόθεση κατασκοπείας στους κόλπους των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων προκαλεί σεισμό στην τουρκική πρωτεύουσα. Υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την όλη υπόθεση. Την ίδια στιγμή, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτελείου του τουρκικού στρατού καταθέτει την παραίτηση του.


Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο τουρκικός τύπος, ο αρχηγός του στόλου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Νουσρέτ Γκιουνέρ έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντα του. Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριγιέτ» συσχετίζει την συγκεκριμένη παραίτηση με την υπόθεση κατασκοπείας. Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η παραίτηση του Γκιουνέρ ήταν αντίδραση στην απόφαση για την υπόθεση ‘Βαριοπούλα¨ αλλά και για την υπόθεση στρατιωτικής κατασκοπείας στην Σμύρνη, Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν φήμες για περισσότερες παραιτήσεις αξιωματικών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Χθες, η www.kathimerini.com.cy ενημέρωσε τους αναγνώστες της ότι τις τελευταίες ώρες, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας «Ανατολή» μεταδίδει την πληροφορία ότι η εισαγγελία και η αστυνομία της Σμύρνης έχει προχωρήσει στην εξάρθρωση μιας «τρομοκρατικής ομάδας», η οποία απαρτίζεται από κατάσκοπους και δραστηριοποιείται στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα. Από ότι φαίνεται στο στόχαστρο της εν λόγω ομάδας έχει βρεθεί το επιτελείο και οι ευαίσθητες πληροφορίες του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή» και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μια σπείρα κατασκόπων επιχείρησε να εξασφαλίσει τις «ευαίσθητες πληροφορίες» του τουρκικού επιτελείου μέσα από την πορνεία και την «συνεργασία» των Τούρκων αξιωματικών. Σύμφωνα με την εισαγγελία και την αστυνομία της Σμύρνης, οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν Τουρκάλες και ξένες κοπέλες, οι οποίες ανέπτυξαν συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις με μια σειρά Τούρκων αξιωματικών. Δια μέσου αυτών των «σχέσεων», η «τρομοκρατική ομάδα» προχώρησε στην εξασφάλιση πολύ ευαίσθητων πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την ιεραρχία, τους σχεδιασμούς και την διοργάνωση του επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, η εφημερίδα «Ραντικάλ» αναφέρει ότι προκύπτουν λεπτομέρειες σοκ από το κατηγορητήριο για την «στρατιωτική κατασκοπεία». Από τις έρευνες των διωκτικών αρχών προκύπτει ότι η σπείρα  έχει εξασφαλίσει Εκθέσεις υγείας των Στρατηγών ε.α. Ιλκέρ Μπασμπούγ και Μπεκιρ Καλιοντζού. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι προέκυψαν λεπτομέρειες που προκαλούν σοκ στο κατηγορητήριο της υπόθεσης «Στρατιωτικής Κατασκοπείας» που ξεκίνησε για 357 κατηγορούμενους εκ των οποίων οι 18 είναι προφυλακισμένοι. Σημειώνεται ότι η σπείρα μέσω των γυναικών που έκαναν πορνεία είχε συγκεντρώσει στοιχεία από στιγμές ακατάλληλες του ανώτατου στρατιωτικού προσωπικού και χρησιμοποιώντας αυτές κάνοντας εκβιασμό εξασφάλιζε μυστικές στρατιωτικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Word με την ονομασία «Πανδώρα» που εξασφαλίστηκαν κατά τις επιχειρήσεις , η σπείρα εξασφάλιζε μέσω πορνείας στρατιωτικές πληροφορίες από στρατιωτικούς τις οποίες θα πουλούσε στην Ελλάδα , σε μια χώρα που έχει ακτή στην Μαύρη Θάλασσα , ακόμα και στο ΡΚΚ.

Από την άλλη, σύμφωνα με την αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Today’s Zaman» ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι εξετάζει τα ντοκουμέντα που κατασχέθηκαν από τις αρχές έπειτα από την εξάρθρωση δικτύου στρατιωτικής κατασκοπείας και εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι συν-ενάγων στην υπόθεση  καθώς φαίνεται ότι κάποια από τα ντοκουμέντα περιέχουν προσωπικές πληροφορίες για τον ίδιο .

Ο Αρίντς τόνισε ότι από τα δημοσιεύματα του Τύπου φαίνεται ότι ο ίδιος, όπως και ο Αντιπρόεδρος Αλή Μπαμπατζάν, είχαν καταστεί «στόχοι» του δικτύου κατασκοπείας και έπειτα από την εξέταση όλων των στοιχείων θα αποφασίσει αν θα καταστεί συνενάγων.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη