24 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Παραστάσεις και στα τουρκικά, ζητά η Σιμπέλ Μουστάφαογλου

«Δεν παίζουμε σε άλλες γλώσσες γιατί μιλάμε ελληνικά, σκεφτόμαστε ελληνικά και γι΄ αυτό το λόγο στο θέατρο παίζουμε ελληνικά», απαντά η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Μαρία Μαλαμίδου 
«Γιατί δε γίνεται μία παράσταση στα βουλγαρικά, στα τσέχικα,  στα αγγλικά;» Αυτό το ερώτημα έθεσε η πρόεδρος του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου Κομοτηνής, Μαρία Μαλαμίδου, στην επιστολή που απεύθυνε στο δήμαρχο Κομοτηνής η δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η δημοτική σύμβουλος με έγγραφο της προς τον Γ. Πετρίδη ζητά από το φορέα πολιτισμού της περιοχής μας, την παραγωγή παραστάσεων στην τουρκική γλώσσα. Στην επιστολή της η δημοτική σύμβουλος επικαλείται στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού, σύμφωνα με τα οποία, το 50% μιλά ως μητρική την τουρκική γλώσσα και άρα θεωρεί παράβλεψη των υπευθύνων του ΔΗΠΕΘΕ, τη μη ένταξη στο πρόγραμμα των δράσεων του και παραστάσεις στην τουρκική γλώσσα.

ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

«Στα χέρια μου δεν έχω καμία επιστολή», σχολίασε από την πλευρά της η κ. Μαλαμίδου. Ειδικότερα μιλώντας στο «Χ» είπε:  Για την επιστολή εγώ ενημερώθηκα διαβάζοντας το «Χρόνο». Δεν πήρα στα χέρια μου καμία επιστολή. Υπόψη μου δεν έχει τεθεί τίποτα και το ζήτημα αυτό δεν έπρεπε να τεθεί καθόλου. Εγώ έχω να  απαντήσω, «γιατί δε γίνεται μία παράσταση στα βουλγαρικά, στα τσέχικα, στα αγγλικά; Γιατί δεν πάμε στη Γαλλία να παίξουμε κάτι στα ελληνικά για τους Γάλλους; Δε μου λέει τίποτα αυτό. Η τέχνη ενώνει, δε χωρίζει, αυτό έχω να πω. Από κει και πέρα θεωρώ ότι οποιοσδήποτε, είτε Έλληνας, είτε Τούρκος, είτε Γάλλος έχει ένα υπέροχο έργο, μπορούμε να το μεταφράσουμε και να το ανεβάσουμε στα ελληνικά. 
Στην ελληνική επικράτεια για ποιο λόγο να παίξουμε έργο σε άλλη γλώσσα; Είμαστε πολυπολιτισμική κοινωνία όσον αφορά στο θρήσκευμα, αλλιώς είμαστε ένα ελληνικό κράτος. Δεν παίζουμε σε τρεις άλλες γλώσσες γιατί μιλάμε ελληνικά, σκεφτόμαστε ελληνικά και γι’ αυτό το λόγο στο θέατρο παίζουμε ελληνικά. Φυσικά αν χρειαστεί να φιλοξενήσουμε, όπως θα φιλοξενούσαμε οποιαδήποτε άλλη παράσταση, αλλά όχι ως παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Έχω να καλέσω και όλους αυτούς που λένε και να τους πω ότι θα ήθελα να τους δω να παρακολουθούν μία παράσταση του δημοτικού θεάτρου. Δυστυχώς δεν τους έχω δει αν και ξέρουν πολύ καλά ελληνικά για να την καταλάβουν την παράσταση».   

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΧΙ ΝΕΑ ΧΡΕΗ

«Ξεκινήσαμε με πολλά χρέη αλλά λίγο λίγο τα μειώνουμε. αρχίζει ένας εξορθολογισμός και προσπαθούμε με τα λίγα που έχουμε να κάνουμε δράσεις που δεν δημιουργούν νέα χρέη» θα πει η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. Στο ερώτημα τι θα πράξει σε σχέση με την πρόταση να αναλάβει το χώρο του πολιτιστικού Κύτταρου του Εργατικού Κέντρου ήταν ιδιαίτερα  προσεκτική. Οι επιχορηγήσεις  τόνισε ότι έχουν περιοριστεί και κυρίως η προσπάθεια στηρίζεται από το Δήμο ενώ το υπουργείο χρωστά το 2012, υπόσχεται  τα κονδύλια για το 2013 αλλά «κρατάμε μικρό καλάθι» θα πει. Είναι σημαντικό να μην έρχονται τα χρήματα καθυστερημένα να μένει απλήρωτο το προσωπικό. 

ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Μπορεί να μην έχουμε  καλλιτεχνικό διευθυντή, μπορεί να δυσκολευτήκαμε αλλά για πρώτη φορά το ΔΗΠΕΘΕ έχει τόσες παραγωγές. Και με λίγα χρήματα και δίχως καλλιτεχνικό διευθυντή είχαμε μια συμπαραγωγή και τέσσερις μικρές παραγωγές.   Αυτά είναι πολύ σημαντικά ως δράσεις» υπογράμμισε η κ. Μαλαμίδου που ήταν πολύ ζωντανή και αποκαλυπτική στην συνέντευξή της με ανοικτή ατζέντα για όσα θέματα της τέθηκαν.

Δήμος Μπακιρτζάκης
http://xronos.gr/detail.php?ID=87178