Λευκωσία: Το σοβαρότατο ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης που παραβιάζεται από το κατοχικό καθεστώς, έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-Σ&Δ Κώστας Μαυρίδης. Ο ευρωβουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Ε.Ε. για άμεσο τερματισμό της καταδίωξης των δύο Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο υπό τουρκική κατοχή μέρος της Κύπρου, όπου η κυπριακή Κυβέρνηση εμποδίζεται να ασκήσει έλεγχο.Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης, εντός της Ε.Ε., στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου όπου το κοινοτικό κεκτημένο εμποδίζεται να εφαρμοστεί λόγω της τουρκικής κατοχής, συμβαίνουν πράγματα που παραπέμπουν σε αυταρχική χώρα της Μέσης Ανατολής ή της Αφρικής. Το  υποτελές στην Τουρκία καθεστώς στα κατεχόμενα, παραβιάζοντας τους βασικούς κανόνες δικαίου και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, κυνηγά την ελευθερία έκφρασης.


Συγκεκριμένα, στις 30/08/2015, ο Σενέρ Λεβέντ (Sener Levent), εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα» (εκδίδεται στα κατεχόμενα, πρώην "Αβρούπα", δηλαδή Ευρώπη) και ο Μαχμούτ Ανάγιασα (Mahmut Anayasa), ο οποίος δραστηριοποιείται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και δημοσίευσε άρθρο του στην εφημερίδα, καλέστηκαν στο λεγόμενο «γραφείο του εισαγγελέα» και εναντίον τους ανοίχθηκε υπόθεση «για προσβολή του στρατού και της (τουρκικής) σημαίας».

Επιπλέον, η εφημερίδα «Αφρίκα», γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των αξιών της Ε.Ε. και του ευρωπαϊκού πολιτισμού ενάντια στην τουρκική κατοχή, κατηγορείται «για προσβολή των Τουρκικών Δυνάμεων και για αποξένωση της κοινωνίας από τον στρατό». Τόσο ο Σ. Λεβέντ, όσο και η εφημερίδα, εδώ και χρόνια είναι στο στόχαστρο της Άγκυρας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να φυλακιστεί και να υπόκειται συχνά σε απειλές κατά της ζωής του. Άλλος Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο Κουτλού Ανταλί, δολοφονήθηκε χωρίς ποτέ να εξιχνιαστεί.

Επισημαίνεται ότι ο Σενέρ Λεβέντ προτάθηκε φέτος για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 για την Κύπρο, μετά από πρόταση που κατατέθηκε από τον Κ. Μαυρίδη (ΔΗΚΟ) και τον Δ. Παπαδάκη (ΕΔΕΚ). Υποστηρίζοντας την πρόταση εκείνη ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πορεία του Σενέρ Λεβέντ υπήρξε ουσιαστικά μια γενναία στάση με κίνδυνο της ζωής του, ένας πολύχρονος και αδιάλειπτος αγώνας υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και γενικότερα υπέρ των θεμελιακών αρχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Ο Σ. Λεβέντ, περιφρονώντας τους κινδύνους, συνεχίζει να αρθρώνει καθημερινά λόγο ενάντια στον ασφυκτικό παρεμβατισμό της Άγκυρας στα κατεχόμενα και παράλληλα υποστηρίζει σθεναρά τον τερματισμό της κατοχής με σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κοινού κράτους των δύο κοινοτήτων και με εφαρμογή των αρχών της Ε.Ε. σε κράτος δικαίου και ευημερίας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος