18 Δεκεμβρίου 2014

Τι είπαν Τσίπρας – Προβόπουλος πίσω από τις κλειστές πόρτες

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Προβόπουλου - Τσίπρα
Θέματα βαρύνουσας σημασίας έπεσαν στο τραπέζι της συνάντησης στη Βουλή. Η στροφή στη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ο συστημικός ρόλος του κόμματος. Τα «εύσημα» στη στρατηγική Προβόπουλου και η επίθεση στον Γ. Στουρνάρα.
Πέρα από τις πολιτικές εντυπώσεις και την έμμεση αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η χθεσινή συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον προηγούμενο διοικητή Γιώργο Προβόπουλο είχε και ουσιαστικό αντικείμενο.Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα και πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, γεγονός που εξασφάλισε ότι το θέμα θα πάρει δημοσιότητα. Εντούτοις στη διάρκειά της, έγινε, μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση που κάλυψε μεγάλο μέρος των καυτών θεμάτων που δημιουργεί η πολιτική αβεβαιότητα.Ο κ. Τσίπρας θέλησε να αξιοποιήσει την εμπειρία του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων κατά τη διάρκεια της θητείας του, με αποκορύφωμα την ένταση που επικράτησε την περίοδο των διπλών εκλογών το 2012. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από πηγές του κόμματος, αναγνωρίζει ότι «διαχειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία».

Έγκυρες πηγές του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε και γενικότερη συζήτηση για τις αιτίες που υποδαυλίζουν την αβεβαιότητα, με επιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των διαφόρων πολιτικών δηλώσεων, αλλά και για τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η σύμπτωση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και τη διασφάλιση της επόμενης ημέρας.

Διαπραγματεύσεις που εκ των πραγμάτων θα διεξαχθούν σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, εφόσον μεσολαβήσουν βουλευτικές εκλογές, με βάση τη δίμηνη παράταση του μνημονίου.

Η παραπομπή σε προηγούμενες δηλώσεις του, την οποία έκανε ο κ. Προβόπουλος μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ερμηνεύεται πάντως ως έμμεση επιβεβαίωση της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά και της πεποίθησης ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, στη γραμμή δηλαδή όλων των παρεμβάσεων που είχε κάνει ως Διοικητής της ΤτΕ

Με τη συνάντηση, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αναδείξουν το συστημικό ρόλο του κόμματος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του νυν Διοικητή Γ. Στουρνάρα τονίζοντας ότι «η τότε διοίκηση της ΤτΕ  είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών. Αντιθέτως, ο σημερινός Διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε με δηλώσεις του να αναπαραγάγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».
http://www.euro2day.gr/tis-kleist.html