14 Αυγούστου 2016

Ιστορική νίκη από Κούρδους στη Συρία Υπό τον έλεγχο των Κούρδων η πόλη Μίμπιτς Του Νίκου Στέλγια

https://pbs.twimg.com/media/Cpz7BeGW8AAYTnA.jpgΣτις 17.05 της Παρασκευής ξεκίνησε μια νέα περίοδος στην Συρία. Ύστερα από μια ιστορική μάχη που διήρκεσε 73 ολόκληρες ημέρες, οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους σημείωσαν μια μεγάλη επιτυχία στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.
Πριν από λίγη ώρα, τα κουρδικά και τα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας μετέδωσαν την πληροφορία ότι οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους κατάφεραν να θέσουν τέλος στην αντίσταση των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους στο κέντρο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μίμπιτς.Η πόλη Μίμπιτς αποτελούσε ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του υποτιθέμενου χαλιφάτου από το 2014.Οι Κούρδοι κατάφεραν να καταλάβουν αυτή την σημαντική πόλη χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ιστορική επιτυχία
Η κατάληψη του Μίμπιτς έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην Συρία σε δυο επίπεδα.
Πρώτον, το Ισλαμικό Κράτος χάνει τον έλεγχο ενός πολύ σημαντικού κέντρου στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Στην νέα περίοδο, η πόλη Τζαράμπλους στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας αποκόπτεται από την Ράκκα και το Νταρ-αλ Ζορ όπου το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να έχει αξιοσημείωτη παρουσία. Η πόλη Τζαράμπλους θα είναι ο επόμενος στόχος των κουρδικών δυνάμεων.
Δεύτερον, οι Κούρδοι πραγματοποιούν ένα νέο σημαντικό βήματα προς την κατεύθυνση της ενοποίηση του Ροζάβα, δηλαδή της βόρειας Συρίας, την οποία ελέγχουν εδώ και λίγα χρόνια. Σε περίπτωση που καταφέρουν να μπουν στο Τζαράμπλους, το Κομπάνι θα ενωθεί με το Άφριν και θα ανοίξει ο δρόμος για την κάθοδο των Κούρδων στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=246645